Bодства 23 земље и Свјетске здравствене организације подржала су идеју о стварању међународног споразума који би помогао свијету у рјешавању будућих здравствених проблема као што је пандемија изазвана коронавирусом која тренутно дивља свијетом.

Идеју о таквом споразуму, којим би се осигурала универзална и подједнака могућност доставе вакцина, лијекова и дијагностике за пандемије, први пут је лансирао педсједник Европског вијећа Шарл Мишел на Г20 састанку у новембру прошле године.

У уторак су и формално такву идеју подржала водства Фиџија, Португала, Румуније, Велике Британије, Руанде, Кеније, Француске, Нјемачке, Грчке, Кореје, Чилеа, Костарике, Албаније, Јужноафричке Републике, Тринидада и Тобага, Низоземске, Туниса, Сенегала, Шпаније, Норвешке, Србије, Индонезије, Украјине и СЗО-а.

Бит ће других пандемија и других великих здравствених криза. Ниједна влада или мултилатерална агенција се с тиме не може сама носити. Вјерујемо да би нације требале радити заједно на новом међународном споразуму о пандемијској припремљености и одговарајућим одговорима – написали су вође споменутих земаља у заједничкој изјави објављеној у значајним дневним листовима.

Главни циљ тог споразума било би оснаживање свјетске отпорности на будуће пандемије кроз бољи систем узбуњивања, дијељења података, истраживања, производње и дистрибуције вакцина, лијекова и опреме за личну заштиту.У документу би било написано да је здравље људи, животиња и планета међусобно повезани те да би то требало водити према расподјели одговорности, транспарентности и глобалној сарадњи.- Увјерени смо да је наша задаћа, као вођа нација и међународних институција, да осигурамо како би свијет научио лекцију из Kовид-19 пандемије,навели су.