Што се тиче просинца мјесеца с обзиром на Божић и благдане када се очекује већи долазак људи у БиХ, по ријечима Горана Черкеза, за сада нису разматране нове мјере.

“У овом тренутку нисмо расправљали о новим мјерама. Мишљења смо да ће постојеће мјере остати на снази. Видимо да је и Еуропа рестриктивна и у божићним и новогодишњим празницима. Имамо тренд пада и то нам иде у прилог, али морамо бити мудри и донијети одлуке с цијелим Кризним стожером, али мислим да ће садашње мјере бити довољне”, рекао је он гостујући у емисији БХТ1 уживо.

Како каже, “безброј пута је говорио да је ово пандемија и да се не ради о границама”.

“Ми се нећемо водити никаквим реципроцитетима када су у питању затварања граница него ћемо на основу епидемиолошких сазнања доносити мјере. За сада нема потребе за тим. Што се тиче граница, то је одговорност државе, а ми можемо само предложити и предложит ћемо ако буде неизбјежно, али за сада нема потребе”, додао је Черкез.

Коментирајући такозвани лоцкдоwн који се уводи по Еуропи, Черкез је поновио како “ми имамо јако добро јавно здравље”.

“Цијела ова ситуација с цовидом је показала завидно знање када говоримо о контролирању пандемије. У првом кругу смо прошли боље него неке еуропске земље, а видимо да и у другом кругу нисмо ушли у лоцкдоwн. Наша је предност јавно здравље. Нажалост, ми као држава имамо ограничене ресурсе… Фали нам инфектолога, епидемиолога… Ни на то се не треба жалити јер смо видјели да се готово све земље у Еуропи нису могле сачувати, што у првом, што у другом валу”, рекао је.

Драго му је, каже, да је БиХ остала “пусти оток” по питању лоцкдоwна, а додао је и како због економије БиХ “нема тај луксуз” да уведе мјеру лоцкдоwна.

Говорећи о менталном здрављу, Черкез је истакнуо како је оно “у свакој кризи на врху приоритета”.

“Ова ситуација је пробудила многе трауме код наших становника и теме су на врху приоритета и код људи и код лијечника”, казао је.