БиХ у задње вријеме предњачи коронавирусом, а повратак с годишњих одмора је један од најважнијих разлога, посебице у Западној Херцеговини, рекао је у Дневнику2 БХТ1 Горан Черкез, помоћник федералног министра здравља.

Говорећи о почетку школске године и броју новозаражених, каже да је рано говорити о почету школе у контексту ширења вируса.

“Рачунали смо на кршења мјера, на годишње одморе, а школа је у овом раздобљу повећан ризик, али је још рано говорити јер је тек почела. Улазимо у јесен, имунитет нам неће бити исти, ризици се мултиплицирају”, рекао је Черкез.

Очекујемо, каже, да ће се пандемија држати под контролом.

“Ви сте видјели што се догађа у Шпањолској, Француској… морамо стално бити на опрезу”.

Инспекције, каже, раде свој посао, али је то углавном на разини апела, а не кажњавања.

“Ако подигнемо свијест и почнемо се понашати по мјерама – дистанца, маска, прање руку и особна хигијена, ако се тог придржавамо, олабавит ћемо неке мјере… док имамо дискотеке које раде, а нитко их не санкционира, док имамо прославе, није добро”, истиче Черкез.

У БиХ се, тврди он, људи јако добро држе мјера. Ово што се догађа у Западној Херцеговини сада а што се раније догађало на сарајевском подручју је оцијенио “импортираним вирусом”.

Главна ствар је, каже, да здравствени капацитети могу примити све заражене особе. За очекивати је, каже, да ово све траје још око годину дана.

Коментирајући најаву Свјетске здравствене организације да ће у листопаду и студеном Еуропа забиљежити раст дневно умрлих, Черкез каже да је то могуће с обзиром на то да ће доћи до промјене температуре, климе, провјетравања прострија, боравка односно не боравка у природи и на зраку и тому слично.

“БиХ има три до четири пута мањи број случајева смрти у односу на јако развијене здравствене суставе у државама попут Енглеске”, истиче он.

Догађа се, каже, да постоје неки кумулативни подаци. “Ми пратимо пресјеке на седам до 15 дана па можемо видјети да смо још увијек у једно равни. Чврсто вјерујем у све колеге које раде у Жупанији Западнохерцеговачакој и Херцеговачко-неретванској жупанији да тамошњи здравствени сустав не би био угрожен због великог броја заражених”.