Четверо људи је погинуло, а 52 је ухићено након што су поборници америчког предсједника Доналда Трампа упали у Конгрес како би спријечили потврду изборне побједе његовог насљедника Џоа Бајдена, објавила је полиција америчке пријестолнице.

Амерички Конгрес јутрос је одбацио је приговоре на побједу Јоеа Бидена на предсједничким изборима у Пенсилванији.

Јучер нешто послије 14 сати по локалном времену амерички су сенатори расправљали о приговорима неколицине републиканаца на коначни зброј електорских гласова који су осигурали изборну побједу Џоу Бајдену. Спрат ниже, руља присталица предсједника Доналда Таумпа, која се испред зграде Конгреса окупљала од јутра, разбила је стакло и, пробивши полицијску блокаду, упала у Капитол.

Овим реченицама започиње специјални инсајдерски извјештај Вол стрит журнала о једном од најтурбулентнијих дана у америчкој повијести.

Опсада Конгреса трајала је готово три и по сата, у хаосу су четири особе изгубиле живот, објавила је полиција Wасхингтона. Према писању ББЦ-а једна жена је убијена након што је с Трамповим присташама ушла у зграду Конгреса. Дошло до сукоба с полицајцима у цивили, а један хитац погодио је жену код које је након пребацивања у болницу констатирана смрт. Од три остале особе које су преминуле на подручју Капитола ради се о једној жени и двојици мушкараца.

До сада су ухићене најмање 52 особе, њих 47 због кршења полицијског сата.

ЦБС Неwс јавља да чланови Трампова кабинета разматрају примјену 25. амандмана на амерички Устав којим је регулирано ‘уклањање’ актуалног предсједника САД-а с функције.

„Чланови Трумпова кабинета разматрају примјену 25. амандмана да смијене предсједника Трумпа. Засад нису ништа формално презентирали потпредсједнику Пенцеу, али у току је расправа о тој могућности, извијестила је репортерка Маргарет Бренан.

Фејсбук је саопћио да је на 24 сата блокирао Трампу приступ његову профилу на тој друштвеној мрежи због кршења увјета кориштења.

У сриједу навечер, по локалном времену, зачула се обавијест ”Капитол је осигуран”, те да је то сигурна локација за заступнике, на шта су реагирали аплаузом.

Нешто касније Ненеси Пелоси, предсједница Заступничког дома Конгреса Сједињених Америчких Држава објавила је да ће се наставити заједничка сједница, која је традиционално формална ствар пребројавања гласова Електорског колеџа, како би се и званично прогласио нови предсједник.

Заступници су евакуирани на сигурне локације у близини комплекса Капитола у Вашингтону, након што је неколико хиљада Трампових присталица упало у зграду и сукобило се с полицијом.

Многи заступници осудили су упад Трампових присталица наводећи како је ријеч о нападу на демократију.

Подсјећамо, раније је неколико хиљада људи након митинга испред Бијеле куће, кренуло према згради Конгреса и покушало ући у њу. Недуго након сукоба с полицијом, група демонстраната успјела је ући у Сенат.

Заустављено је засједање, а потпредсједник државе Мајк Пенс и чланови Конгреса су евакуирани.