У вријеме када се све мање пажње посвећује култури, сваки пројекат који афирмише младе умјетнике вриједан је пажње. Један од таквих је пројекат “Студентски дани” који се одржава већ четврту годину, у организацији Центра културе и младих Сарајево и окупља студенте све четири ликовне академије у БиХ.

Четврти наградни ликовни конкурс „Студентски дани 2020.“ пројекат је којим је Центар културе и младих омогућио презентацију радова студената завршних година академија ликовних умјетности. Пристигле радове оцијенио је стручни жири који су чинили еминентни ликовни умјетници.

“Они су показали тај сензибилитет према ситуацији, друго показали су један сензибилитет свој лични, дакле нису се угледали на професоре, нису угледали на један академски рад него су покушали да креирају своју умјетност, па боље своје нешто имати на зиду него Ренбранта копију”, казао је академски сликар и члан жирија Џеко Хоџић.

“По димензијама и по структури рада види се да се ту ради о ученицима који су савладали многе технике,” рекао је академски графичар и члан жирија Ирфан Хозо.

Овогодишња тема била је “Чији је то град?” , која је оставила широк простор за креативност и иновативност у приступу за све заинтересиране кандидате.

“Тренутно сам фасциниран чињеницом о ситуацији у свијету колико су и медији и људи у свијету нијеми на неке ствари које се дешавају, то ме је натјерало да покренем тај рад. Част ми је што сам од свих студената изабран за прво мјесто и то је то, Хвала вам,” истакао је добитник прве награде Амир-Ахмед Лутвикадић.

“Када сам прочитала назив конкурса “Чији је ово град?”, одмах ме водило на инспирацију да дигнем неку свијест око глобалног затопљења и уништења свијета,” рекла је добитник друге награде Хана Хурем.

“У свим аспектима и у ликовном и на телевизији, гдје год погледамо пандемија је тенутно активна тако сам жељела приказати ту апокалиптичну верзију града,” казала је добитник треће награде Амина Ахметагић.

Циљ пројекта “Студенски дани” је пружити подршку идејама младих умјетника, промовирања њиховог стваралаштва, иновација, динамизма и стварање амбијента за њихов већи утицај у друштву у потрази за новим идентитетима.