Окружни суд у Добоју осудио је Ђорђу Нешковића из тог града на јединствену казну од четири године затвора због покушаја убиства супруге Тодоре коју је 2019. године убо чакијом у стомак, као и због недозвољеног држања оружја.

Он је за покушај убиства осуђен на казну затвора у трајању од три године и седам мјесеци, а за кривично дјело недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја на шест мјесеци робије па му је Суд у складу са законом изрекао јединствену казну.

Како је наведено у пресуди, оптужени је 9. септембра 2019. године око 19.30 у Бољанићу, у Добоју, дошао до помоћног објекта – штале, коју користи његова супруга.

Након краће вербалне препирке са супругом и усљед алкохолисаности од 1,65 промила замахнуо је према супрузи чакијом на расклапање са дрвеном дршком дужине 13 центиметара.

“Оштећеној је задао један убод ножем у предјелу лијеве стране трбуха, нанијевши јој на тај начин тешку тјелесну повреду у виду убодне ране”, наводи се у пресуди.

Осим тога, на терет му је стављено да је неовлаштено држао војну пушку М-48 у кући у којој живи.

Њему је такође продужен притвор, који може трајати до правоснажности пресуде, а најдуже док не протекне вријеме трајања казне изречене у првостепеној пресуди.

Оптуженом се у изречену казну затвора урачунава вријеме проведено у притвору од 9. септембра 2019. па надаље.

Такође му је изречена мјера безбједности одузимања предмета, односно чакије на расклапање као предмета који је употријебљен приликом извршења кривичног дјела и војне пушке М-48.

“Оптужени се у цијелости ослобађа плаћања трошкова кривичног поступка који падају на терет буџетских средстава, док на основу члана 101. Закона о кривичном поступку Републике Српске награда и нужни издаци браниоца по службеној дужности падају на терет буџетских средстава”, наводи се у пресуди.

Тодору Нешковић Суд је упутио да имовинско-правни захтјев може остварити у парничном поступку.