Чешка влада одлучила је данас да због високог раста новозаражених вирусом корона од почетка године, који је достигао дневно 17.668 заражених – највише од избијања пандемије, одложи отварање и попуштање строгих санитарних мјера до 22. јануара.

Чешки министар здравља Јан Блатни рекао је данас послије сједнице владе да је могуће да мјере буду још пооштрене.

“Правила која смо одредили 27. децембра би требало да дају ефекта током сљедеће седмице. Уколико се ситуација још погорша, Влада ће поново расправљати о продужетку кризне ситуације због епидемије. Мјере увијек могу да се коригују”, казао је он.

Министар здравља је такођер упозорио Чехе да ако не поштују уведене мјере тешко да би ситуацију могло да побољша увођење оштријих мјера које се не би поштовале.

Строги локдаун који је влада увела одмах након божићних празника у Чешкој је требало да траје до 10. јануара, међутим од почетка године из дана у дан падају црни рекорди новозаражених, повећава се број ковид-19 пацијената у болницама, а број мртвих поново прелази преко 100 дневно.

Први се у Чешкој вакцинисао пред камерама, да подстакне суграђане чешки премијер Андреј Бабиш, заједно са једном ратном ветеранком из Другог свјетског рата, а за масовну вакцинацију својих радника заинтересоване су и неке велике чешке фабрике, као рецимо Шкода ауто из Младе Болеславе.