Чешка је данас послије више од мјесец дана строгих санитарних мјера због пандемије ковид-19 укинула полицијски сат отворила радње и тржне центре, ресторане, услужне делатности, музеје, галерије, спорт али уз поштовање блажих санитарних мјера.

У Чешкој су у сриједу тестовима откривена 4.563 новозаражена вирусом корона, што је за 365 мање него претходне сриједе, преминуло је 50 људи чиме је укупни број жртава пандемије вируса корона достигао 8.515 преминулих, саопштило је нове статистике чешко Министарство здравља.

Од почетка пандемије вирусом корона у овој земљи од 10,7 милиона становника заразило се преко 533.000 људи а тренутно је активно 62.928 случајева, од чега је у болницама 4.667, међу њима у тешком стању на интензивној нези или респираторима налази се 611 ковид-19 пацијената.

Велико попуштање строгих санитарних мјера након мјесец дана омогућило је кочење епидемије када се Чешка већ 11 дана за редом држи на трећем степену ризика од пет колико их епидемиолошки тим процјењује за цијелу земљу и регионе а престолница Праг која је у јесен једно вријеме била најгора, сада је скоро на граници другог најблажег степена.

Премијер Андреј Бабиш апеловао је на Чехе да не користе одмах све погодности овог великог отварања, јер иако је епидемиолошка ситуација знатно боља од најгорих новембарских дана када је новозаражених откривано око 16.000 дневно а сваког дана умирало преко 200 људи, ипак епидемија не успорава тако брзо како се влада надала.

Од данас је у Чешкој укинут полицијски сати забрана пијења алкохола на отвореном, напољу смије да се окупља 50 људи а не по шесторо као до сада.

Јутрос су отворене све радње, без изузетака уз поштовање санитарне мјере да смију да пусте само по једног човека на 15м2, а укинута је забрана продаје недјељом.

Ресторани могу да пусте половину гостију и сви морају да сједе, највише по четворо за једним столом, а морају да затворе у 22.00.

Отворени су и хотели и пансиони али с тим да су и за особље и госте обавезне заштитне маске на лицу и дезинфекција на рецепцији, међутим због мањка туриста око 50 одсто хотела у Прагу најавило је да им се не исплати да отворе.

Попуштање мјера дочекала је и култура, музеји, галерије, дворци, замкови, али за 25 одсто од броја посјетилаца које иначе могу да приме а у биоскопима, позориштима и на концертима и даље је на снази забрана публике, тако да њихове представе, концерти и пројекције и даље остају само на интернету.

Чешке школе у потпуности на трећи степен епидемиолошког система прелазе тек од понедјељка 7. децембра, док у школу већ иду нижи разреди основних школа и завршни средњих, док остали основци виших разреда имају на смјену седмицу наставу на даљину, а наредну седмицу у школи.

У Чешкој влада и лака нервоза, како је признао и премијер Андреј Бабиш, како ће се ово отварање одразити у вријеме потрошачке грознице пред божићне и новогодишње празнике а такођер, , пошто је у региону Чешка усамљена са таквим отварањем, да ли ће крајем ове године земља постати једна велика отворена пивница за алкохол туристе из Европе.

“Изузетак да странац не мора да има негативан тест на вирус корона уколико долази само на 24 часа важи за службени пут, не за рекреацију, кафану и журке”, упозорило је на свом сајту чешко Министарство унутрашњих послова.

Министар здравља Јан Блатни најавио је да ако епидемија поново убрза да ће поново вратити оштрије мере, у зависности на коме степену епидемиолошког система Чешка буде.