Државе чланице Европске уније су дале коначно одобрење закона који би учинио циљну цифру емисије стакленичких гасова у блоку законски обавезујућом, док се творци политике ЕУ припремају за големи нови политички пакет у борби против климатских промјена.

Преговарачи из Европског парламента и држава чланица ЕУ постигли су споразум у априлу о климатском закону, који поставља циљне цифре на смањењу емисије стакленичких гасова за 55 посто до 2030. године, у односу на нивое из 1990., и потом их елиминира до 2050.

Министри из 27 чланица ЕУ званично су одобрили споразум јутрос, изузев Бугарске која се суздржала.

“Коначни компромис не одражава довољно нашу националну позицију”, изјавио је портпарол бугарске владе, без додатних појашњавања.

Челници чланица ЕУ обавезали су се на циљну цифру смањења емисије гасова у децембру, која има за циљ поставити блок на пут избјегавања најгорег сценарија климатских промјена. Та цифра односи се на комплетну емисију гасова у ЕУ, умјесто обавезујућих захтјева за сваку земљу.

Закон има за циљ увести борбу против климатских промијена у средиште политике ЕУ, осигуравајући да будућа регулатива подржава резове емисије стакленичких гасова.

То би захтијевало големе политичке реформе. Већина закона у ЕУ има за циљ испунити претходно постављену циљну цифру емисије гасова за 40 посто до 2030.

Европска комисија започет ће с тим помацима 14. јула када ће предложити десетке нових политичких иницијатива на преобликовању индустрије, енергетике, саобраћаја и стамбене политике на емитирању мањих количина ЦО2. Ти приједлози ће укључивати реформе тржишта угљен диоксида у ЕУ, оштрије стандарде за емисију ЦО2 у новим аутомобилима, и више енергетске циљеве за обновљиву енергију.

Климатскии закон такођер захтијева од Брисела да покрене независније експертско тијело ради препорука климатске политике, и мехнизма попут буџета који би израчунао укупну емисију гасова коју ЕУ може произвести у периоду 2030-2050. у оквиру климатских циљева.

Европски парламент одобрио је закон прошле седмице. Парламент и државе чланице потписат ће текст, у формалном потезу у овој седмици прије него што постане закон, преноси Ројтерс.