Чланови Општинске изборне комисије (ОИК) Сребреница Лјиљана Стевановић, Светлана Марковић, Хајрудин Хоџић и Зекеријах Хаџић данас су на прес-конференцији осудили, како су навели, притиске с којима се сусрећу посљедњих дана, одбацујући било какву одговорност за изборне нерегуларности због којих је донесена одлука о поништавању избора.

Предсједница ОИК-а Сребреница Лјиљана Стевановић појаснила је да не желе овом приликом коментарисати било какву одлуку Централне изборне комисије (ЦИК), већ информисати јавност о раду ОИК-а прије, на дан и послије избора.

-Ми смо од тренутка доношења одлуке о поништењу избора изложени притисцима разних портала и ФБ страница гдје смо именом и презименом, поједини чланови, прозвани и гдје нам се приписује одговорност за неке нерегуларности на изборни дан. Ми се ограђујемо од било какве одговорности у вези с тим, јер ОИК је радио у складу са Изборним законом – поручила је Стевановић.

Члан сребреничког ОИК-а Зекеријах Хаџић такођер је потврдио да се та комисија суочава с притисцима и оптужбама које је оцијенио неоснованим и за што није одговоран ни надлежан ОИК. Истиче такођер да ће они поштовати сваку одлука ЦИК-а која је правоснажна.

Ова општинска изборна комисија је навикла да има притиске. То смо имали и прије почетка избора када се десила злоупотреба односно фингирање потписа чланова ОИК-а и пријава ЦИК-у, и још увијек није завршен тај случај. Надам се да ће тужилаштво то испитати. Ми ћемо поштовати сваку одлуку ЦИК-а која буде правоснажна, и она ће бити за нас обавезујућа, јер смо преузели дужност да радимо у складу са законом и законским прописима из области избора, али исто тако тамо гдје је угрожена наша сигурност и интегритет, бит ћемо приморани да се заштитимо у складу са законом – наглашава Хаџић.

Позвао је све да се суздрже до коначне одлуке суда у вези са изборима и престану с лажним оптужбама.

-Надамо се да ћемо изборе провести у складу са оним како је то прописано у закону, а свако нека сноси појединачну одговорност уколико је има – истакао је Хаџић.

Сматра такођер да то како су радили говори чињеница да на рад ОИК-а нико није упутио приговор прије избора, на дан избора и послије, и то је њима, како наводи, сатисфакција да нису направили грешку.