Чланови Предсједништва Босне и Херцеговине, послије дуге паузе, путују у Брисел у службену посјету. Сутра ће се састати са неколико европских званичника. Конкретне теме званично нису откривене, али се зна да ће бити ријечи о могућностима убрзања европског пута наше земље. Хоће ли Предсједништво овај пут имати јединствен став и медијски наступ, или ћемо, поново, свједочити сценарију “нико ни са ким”.

Предсједнички трио, како их, из праткичних разлога зову у Бриселу, у сриједу ће имати три састанка у европским институцијама. Разговараће са предсједником Европског парламента, Давидом Мариом Сасолијем, комесаром за проширење, Оливером Вархељијем и са Жозепом Борелом, шефом европске
дипломатије. Покушаће да убрзају почетак преговора за стицање кандидатског статуса.

ШЕФИК ЏАФЕРОВИЋ, предсједавајући Предсједништва БиХ

Затражићемо да Босна и Херцеговина добије кандидатски статус најкасније концем ове године или евентуално на прољеће наредне године.

МИЛОРАД ДОДИК, члан Предсједништва БиХ

Покушаћемо да их упознамо са развојем ситуације у БиХ. Она је конзервирана на немогућности да Босна и Херцеговина функционише ефикасно.

Мање трио а више раштимовани оркестар – тако, поручују аналитичари, дјелује заједнички наступ чланова Предсједништва унутар и ван земље. И епитет “заједнички”, кажу, слободно се може изоставити, јер чак и пред европским представницима свако води своју политику, или, како најчешће бива, Додик стоји на једној, а Џаферовић и Комшић на другој страни. На пут до сада нису ишли заједно, а нису давали ни заједничке изјаве након посјета.

ТАЊА ТОПИЋ, политичка аналитичарка

Не знам чиме би нас могли изненадити три члана Предсједништва БиХ, једино ако би наставили, пренијели, понијели са собом свађе и анимозитете које испољавају на дневној бази унутар Босне и Херцеговине. Што се тиче резултата који се валоризују у Бриселу, они немају шта да понесу.

ИГОР ДАВИДОВИЋ, бивши амбасадор БиХ при Европској унији

Њих тројица ће, у принципу, наши уважени чланови Предсједништва евентуално Бриселу понудити нешто због чега могу да очекују некакву захвалност или неко признање од Брисела. Јер смо заиста, руку на срце, заморени сталним условима, сталним захтјевима, сталним очекивањима која се не испуњавају, па ће се можда похвалити неким догађајем који су урадили у Мостару.

Чланови Предсједништва свакако ће се похвалити испуњавањем једног од приоритета из Мишљења Комисије за чланство у Унији. То је усвајање Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина, за коју је, послије двогодишње борбе постигнута сагласност. Добрих вијести неће бити када су у питању неки од 14 приортиета – усвајање новог закона о Високом судском и тужилачком савјету, Реформа Уставног суда БиХ, провођење пресуда Европског суда за људска права. Ипак, кажу из Дирекције за европске интеграције, ова година и није била тако лоша.

ЕДИН ДИЛБЕРОВИЋ, директор Дирекције за европске интеграције

Неки приоритети се већ испуњавају, неки су већ испуњени. Од одлуке Уставног суда о укидању смртне казне у РС, до израде методологије за план интегрисања, затим Стратегија реформе јавне управе.

Предсједништво Босне и Херцеговине од почетка мандата два пута је имало службене обавезе у Бриселу. Први ће остати упамћен по проблемима са визуелним идентитетом и обећањем кандидатског статуса до краја 2019. године, а други по несугласицама о европском и путу ка НАТО интеграцијама. Наредни састанак чланова Предсједништва са предсједником Европског савјета требао би бити у октобру.