Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас да ће послати 30 хиљада доза вакцина против ЦОВИДА-19 Босни и Херцеговини.Данас су потписани и споразуми између Вијећа министара БиХ и Владе Турске о сарадњи у инфраструктурним и грађевинским пројектима и Споразум о узајамном признавању и замјени возачких дозвола.

“Желим да искажем саучешће свима у БиХ који су изгубили борбу са вирусом корона. Доставићемо БиХ 30.000 доза вакцина”, рекао је Ердоган на конференцији за новинаре након састанка са члановима Предсједништва БиХ.

Ова донација дио је договора којег су чланови Предсједништва БиХ постигли с турским лидером на данашњем састанку у Анкари.

Ова вијест је објављена на конфренцији за медије након састанка чланова предсједавајућег и чланова Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић састанком са предсједником Републике Турске Рецепом Таyyипом Ердоганом.

Предсједник Ердоğан је исказао задовољство посјетом чланова Предсједништва БиХ Републици Турској. Изразио је наду да ће састанак са Предсједништвом БиХ и потписивање више споразума још више унаприједити одличне односе двије пријатељске земље. Потврдио је да ће Турска и убудуће подржавати и пружати подршку Босни и Херцеговини. Нагласио је да ће посебна пажња бити усмјерена на јачање економске сарадње, трговинске размјене, инвестиционе пројекте, те улагања турских компанија у БиХ, што ће у цјелини допринијети напретку бх. друштва.

”Циљ нам је обим трговинске размјене Босне и Херцеговине и Турске подићи на милијарду долара”, рекао је турски предсједник.

Чланови Предсједништва БиХ су истакли како је данашња званична посјета Републици Турској још једна потврда успјешних и стабилних односа двије земље. Изразили су захвалност предсједнику Републике Турске за подршку Босни и Херцеговини.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик захвалио се предсједнику Ердоану, те додао како је Турска помогла БиХ током поплава 2014. године, те нагласио да је БиХ на томе захвална.

Додик је додао како Турска има загарантовану стабилност под Ердоановим водством.

Говорећи о изградњи аутопута Сарајево -Београд , Додик је рекао:

Изградња аутопута Сарајево- Београд уз помоћ Турске највећи је инфраструктурни пројект у БиХ и тај пут интегрише значајан дио БиХ са Србијом, рекао је Додик.

Додао је и како БиХ више неће бити “слијепо цријево.” , те да ће изградња аутопута Сарајево-Београд-Сарајево унаприједити економију Босне и Херцеговине.

Договорено је да се одржи трилатерални састанак између Босне и Херцеговине, Србије и Турске, а Додик предлаже да се исто понови у четверо, односно и са Русијом.

Потписани споразуми о инфраструктурним пројектима и признавању возачких дозвола

Министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић потписао је Споразум између Вијећа министара и Владе Турске о сарадњи у инфраструктурним и грађевинским пројектима и Споразум о узајамном признавању и замјени возачких дозвола.

Митровић је истакао да је Турска исказала своје намјере за квалитетније укључивање простора југоисточне Европе у транспортну мрежу ЕУ и земаља западног Балкана, додавши да се посебан акцент у Министарству којим руководи ставља управо на боље регионално повезивање у области транспорта и транспортне инфраструктуре.

“Потписивање Споразума између Вијећа министара БиХ и Владе Републике Турске о сарадњи на инфраструктурним и грађевинским пројектима сматрамо добром основом за наставак активности у вези са изградњом саобраћајнице Сарајево-Београд-Сарајево. Тиме ће се сигурно побољшати путна мрежа у БиХ и Републици Србији, повезати главни градови Сарајево и Београд, те остварити боља регионална повезаност са Републиком Турском”, рекао је Митровић.

Митровић је члан делегације БиХ током данашње званичне посјете Турској.

Потписан је и Меморандум о разумијевању између Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ и Уреда за инвестирање Предсједништва Републике Турске о сарадњи на промоцији инвестиција. Меморандум је потписала директорица Агенције Милица Марковић.

Свечани дочек

Предсједавајући и чланови Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић састанком са предсједником Републике Турске Реџепом Тајипом Ердоаном почели су данас поподне званичну посјету Анкари.

Након интонирања државних химни и свечаног дочека уз војне почасти испред Предсједничке палаче у Анкари, предсједник Турске Ердоган и предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик поздравили су припаднике почасне гарде уз традиционални поздрав “Мерхаба аскер”.

Након свечаног дочека, почео је састанак чланова Предсједништва БиХ са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом.


Током званичне посјете планирано је потписивање Споразума између Вијећа министара БиХ и Владе Републике Турске о сарадњи у инфраструктурним и грађевинским пројектима и Споразума између Вијећа министара БиХ и Владе Републике Турске о узајамном признавању и замјени возачких дозвола. Ове споразуме ће потписати министар комуникација и промета БиХ Војин Митровић, који је члан делегације БиХ која борави у званичној посјети Републици Турској.

Планирано је потписивање и Меморандума о разумијевању између Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ и Уреда за инвестирање Предсједништва Републике Турске о сарадњи на промоцији инвестиција. Меморандум ће потписати директорица Агенције Милица Марковић.

Сентоп: Повећати ниво трговинских односа између БиХ и Турске

Foto: Orhan Karslı – Anadolu Agency

Чланови Предсједништва БиХ су се током посјете Анкари састали и са предсједником Велике народне скупштине Републике Турске Мустафом Сентопом.

Сентоп је током састанка подсјетио да двије земље имају веома блиске односе на свим пољима.

“Вјерујемо да на темељу наших хисторијских и културних односа као и међуљудских односа и даље требамо наставити блиску сарадњу у многим областима. Подузимамо свакако заједничке напоре како бисмо додатно развијали односе између наших земаља”, казао је Сентоп.

Истакао је да Турска снажно подржава економски развој, друштвену интеграцију, политички договор, стабилност и позитивну агенду у Босни и Херцеговини, те да помно прати и подржава процес сарадње БиХ са еуроатлантским институцијама и реформе које се проводе на том путу.

Подсјетивши да је посљедњи пут боравио у посјети БиХ у мају 2019. године, Сентоп је казао да заступници парламената двију земаља блиско сарађују на мултилатералним платформама као и да двије земље дјелују складно у многим питањима у оквиру вањскополитичких циљева Турске и БиХ.

“Искрено вјерујем да ће се повећавањем међусобних контаката тренутна сарадња између наших парламената додатно развијати у наредном периоду.”

Сентоп је истакао да ниво трговинских односа између Босне и Херцеговине и Турске планирају повећати на ниво који би био у складу са изврсним политичким односима двију земаља.

“У том смислу, напредак на реализацији пројекта аутопута Сарајево-Београд је од изузетног значаја”, казао је Сентоп.

Такођер је изразио захвалност БиХ на исказаној солидарности с Турском након покушаја пуча организације ФЕТО 15. јула 2016. године у тој земљи.

“Мјерама које ћете подузети против ФЕТО-а који дјеловањем у области образовања покушава прикрити своје право лице, допринијет ћете рјешавању овог врло озбиљног сигурносног проблема за наше земље. Желио бих нагласити да и даље очекујемо вашу континуирану подршку у нашој борби против ФЕТО-а као и вашу блиску сарадњу у складу са захтјевима наших правосудних институција”, рекао је Сентоп.

Додик је истакао да БиХ и Турска имају веома добре односе, напомињући да су одлучни да додатно унаприједе односе с том земљом на свим пољима.

Чланови Предсједништва БиХ ће посјетити и Аниткабир у Анкари, маузолеј првог предсједника и оснивача модерне Републике Турске Мустафе Кемала Ататурка, гђе ће одати почаст и положити цвијеће.