Чланови Предсједништва БиХ састали се на маргинама Анталијског дипломатског форума са специјалним изаслаником Европске уније за Западни Балкан Мирославом Лајчáком. Предсједавајући предсједништва Милорад Додик синоћ је одржао састанак, док су Жељко Комшић и Шефик Џаферовић то урадили данас.

Комшић и Џаферовић са Лајчаком

Разговарано је о политичкој ситуацији у Босни и Херцеговини и динамици провођења реформи предвиђених у 14 препорука из Мишљења Европске комисије.

Наглашен је значај провођења пресуда Европског суда људска права у низу случајева којима је наложено отклањање дискриминације по етничком основу.

Чланови Предсједништва БиХ Комшић и Џаферовић су потцртали да Европска унија, унаточ притисцима, треба остати досљедна у својим принципима у односу према Босни и Херцеговини.

Тема разговора је била успостава механизама одговорности који би онемогућили блокаде и опструкције у раду власти.

Истакнута је круцијална важност одржања кредибилне европске перспективе за очување мира и стабилности на Западном Балкану.

Разговарано је о провођењу Споразума о заједничком тржишту потписаног у Софији, у оквиру Берлинског процеса, а што би осигурало слободан проток људи и робе у регији.

Додик и Лајчак

Додик је током синоћњег сусрета са Лајчаком истакао да је дијалог изабраних политичких представника у Босни и Херцеговини кључ успјеха, а не било какав међународни интервенционизам.

Он је нагласио да су многи унутрашњи договори у БиХ уништени међународним интервенционизмом.

Лајчак, као бивши високи представник и добар познавалац прилика у БиХ, сагласио се са Додиком да је дијалог пут за будућност БиХ и њених конститутивних народа и истакао да је то прави начин за рјешавање проблема.

Саговорници су размијенили мишљења и о актуелној политичкој и економској ситуацији на подручју западног Балкана, као и европском путу земаља региона.