Неспорно да је Босна и Херцеговина опредијељена за европски пут, изјавио је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, те додао како очекује да ће наша земља успјети да добије кандидатски статус.

“У прошлој години јавили су се ставови који говоре да треба да направимо цјеловит план за провођење 14 приоритета из Мишљења Европске комијсије”, рекао је Додик након састанка са амбасадорима ЕУ.

Он је истакао да је на састанку договорено да се окупе сви одговорни људе у БиХ, те да да амбасадорима јос једном пређу све приоритете.

БиХ се не може трајно бавити илегалним мигрантима

Према његовим ријечима, у фокусу разговора била је мигрантска криза.

“Видјели смо да постоји и даље очекивање да се ангажује Бира за смјештај миграната. Очигледно је то немогуће и ми треба да то поштујемо јер видимо да народ у Бихаћу то неће”, рекао је Додик.

Како је рекао, члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић је предложио да се на Вучјаку формира још један центар за смјештај миграната.

“Видимо да у ЕУ нема спремности да се мигрантски центар формира на тој локацији, и чули смо раније да желе равномјерно на територији БиХ да се распореде. Знате да ми у РС нећемо дозволити мигрантске центре. Замолили смо их да мигранте не враћају у Босну и Херцеговину јер они не желе да остану ту”, нагласио је Додик.

Додик је рекао како је хумани аспект јасан, али да се БиХ не може трајно бавити илегалним мигрантима. Према његовим ријечима, то може само бити очекивање ЕУ.

“Рекли смо да постоје два рјешења. Да ЕУ прихвати један дио миграната, а други да врате у земље поријекла”, истакао је Додик.

Он је истакао да Предсједништво не сноси одговорност за средства која је потрошио ИОМ, јер је БиХ добила само три милиона.

“Тих 87 милиона који се помињу, БиХ није ни видјела. Они су игнорисали лојалне околности и направили уговоре са власницима Бире напримјер. Сад је настао проблем јер не могу оправдати средства за Биру, то је 20.000 мјесечно. Бира не може бити центар за илегалне мигранте, јер то не жели локална власти, али ни ми на нивоу БиХ”, поручио је Додик.

Чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић, Шефик Џаферовић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик састали су се данас у Сарајеву са амбасадорима држава чланица ЕУ у Босни и Херцеговини.