Нова Влада ФБиХ може се направити за 24 сата, након што се ријеши питање легитимног представљања Али с обзиром да смо далеко од договора, нисам оптимистичан што се тиче неке нове Владе Федерације , рекао је предсјдник ХДЗ БиХ и ХНС-а Драган Човић, након сједнице Хрватског народног сабора.

Предсједништво Хрватског народног сабора (ХНС) БиХ одржало је сједницу на којој су кључне теме биле активности око Локалних избора 2020. године у БиХ, као и актуелна политичка ситуација у држави.

Предсједник ХДЗ-а БиХ и ХНС-а БиХ Драган Човић казао је како су данас предане листе за Мостар.

Остале листе предане су давно, а још до 6. листопада имамо активности око дописног гласовања и онда смо у кампањи. Наша очекивања су добити више начелника и градоначелника у срединама гдје смо бројнији као народ и више вијећника и опћинским или градским вијећима него што смо то досад имали, на читавом простору Босне и Херцеговине. Вјерујемо да је то реално – истакнуо је Човић.

Додао је како је ХНС још једном исказао жаљење што је Централна изборна комисија издвојила Мостар од других средина одлуком да се локални избори у Мостару одрже мјесец дана касније од остатка државе.

Подсјетио је да је споразумом ХДЗ БиХ – СДА о измјенама Изборног закона БиХ и изборима у Мостару било предвиђено да се избори у Мостару одрже у исто вријеме када и у осталим бх. градовима и опћинама.

Коментирајући тај међустраначки споразум Човић је казао “како га забрињава разина односа према даној ријечи, пруженој руци, односно према потписаном споразуму”.

Споразум потписан управо у Мостару, а који се тиче Мостара, имао је своју другу димензију око Изборног закона и прецизно је дефинирао да ћемо ми, ХДЗ и СДА, држећи се тих датума од 17. рујна до 17. просинца, договорити елементе Изборног закона како би се ријешило питање легитимног представљања. Коментар господина Изетбеговић након наших разговора указао је на нека потпуно другачија промишљања и забрињава нас разина односа према потписаном споразуму , казао је предсједник ХДЗ-а БиХ.

По његовим ријечима, недопустива је негација конститутивности народа у Босни и Херцеговини.

Док имамо овакав Устав на тај начин требамо показати своје домољубље и осигурати да Босна и Херцеговина функционира. Кад је у питању најава да ће се и на ниже разине спустити феномен Сејдић или Комшић да би се потпуно елиминирала конститутивност хрватског народа, то ће за нас бити неприхватљиво. Морамо осигурати легитимно представљање и хрватском народу на свим разинама власти, то је почетак и крај – истакнуо је Човић.

Нова Влада ФБиХ након што се ријеши питање легитимног представљања

У свјетлу свега тога Човић је навео како није оптимист када је у питању формирање нове Владе Федерације БиХ.

Ми смо врло јасног става од почетка када је у питању Влада ФБиХ. Тај став је и данас потпуно исти и ја сам га пренио колеги Изетбеговићу, а то је да оног тренутка кад направимо јасно партнерство на основу начела што желимо од Босне и Херцеговине дугорочно, Влада се може направити за 24 сата. Али с обзиром да смо далеко од договора, нисам оптимистичан што се тиче неке нове Владе Федерације – казао је Човић.

Када је у питању посјета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Загребу Човић је истакнуо како је тај посјет био вишеструко користан.

Република Хрватска значајан је партнер Босни и Херцеговини и чињеница је да ћемо у времену које је испред нас имати јако пуно сличних сусрета на различитим разинама и мислим да то увелике може помоћи БиХ. Мислим да ствари не треба сакривати под тепих, ми смо крајње подијељено друштво, а овако смо несавршено организирани. Не видим ни једног разлога зашто се доминантни предводник српског народа у БиХ не би састао с било ким у свијету и апсолутно сам дао потпору том сусрету, рекао је је Човић.