Поновио је Човић и ранији став те странке о конститутивности народа као наткровљујућем уставном начелу, али и о важности стратешког партнерства са САД-ом и ЕУ.

Сједињене Америчке Државе су, уз ЕУ, наш најважнији геополитички и геостратешки партнер. То су наши пријатељи који су небројено пута до сада пружили руку нашој земљи, рекао је Драган Човић, предсједник ХНС-а и ХДЗ-а БиХ поводом писма америчког државног тајника Ентонија Блинкена Предсједништву БиХ.

Његове изјаве Човић је у страначком приопћењу за јавност оцијенио као “снажан мотив за провођење кључних политичких питања”.

“Поздрављам писмо америчког државног тајника, господина Ентонија Блинкена које се савршено надовезује на све оно што ја особно, као и легитимни представници хрватског народа истичемо већ дуже вријеме. Његове изјаве узимамо као снажан мотив да кључна политичка питања коначно приведемо крају. Јасно је истакнуто како нитко то неће учинити за нас, него да је то наша одговорност у којој они само могу помоћи”, наводи се у приопћењу.

Најавио је и спремност за одрађивање “минималне уставне коректуре”.

“Имплементацијом кључних одредби у предметима “Љубић” и “Сејдић и Финци” ми започињемо нову еру еуропске Босне и Херцеговине. Уколико је потребно одрадити и минималне уставне коректуре ми ћемо то и урадити. Конститутивни народи и њихово легитимно представљање је уставна, друштвена и политичка срж Босне и Херцеговине. То истичу одлуке и Уставног суда БиХ као и Међународног суда за људска права у Стразбуру”, навео је први човјек ХДЗ-а БиХ.

Поновио је Човић и ранији став те странке о конститутивности народа као наткровљујућем уставном начелу, али и о важности стратешког партнерства са САД-ом и ЕУ.

“Прилагодбом неуставних одредби Изборног закона БиХ јачамо наткровљујуће уставно начело конститутивности и легитимног представљања конститутивних народа уз омогућавање свима да се кандидирају и да могу бити бирани. То су начела демокрације која истичу и државни тајник Блинкен и институције ЕУ. Стратешко савезништво са САД и ЕУ је потврђено Споразумом у Мостару у липњу прошле године који смо скупа парафирали и обвезали се провести и имплементирати до краја”, навео је први човјек ХНС-а БиХ.

Легитимно представљање у БиХ Човић је окарактеризирао као “темељно људско право” додавши да се “захваљује” Блинкену који то схваћа.

“Легитимна воља да вас нетко представља, без дискриминације било кога, је темељно људско и демократско право и то јасно препознаје господин Блинкен којему се овим путем захваљујем што је и на овакав начин упутио један снажан мотив за постизање коначног и одрживог рјешења, као и привржености еуропској перспективи наше домовине Босне и Херцеговине”, наводи се у саопштењу.