Предсједник ХДЗ-а БиХ и допредсједатељ Дома народа ПС БиХ Драган Човић у четвртак је у Загребу одржао састанак с министром вањских послова Републике Хрватске Горданом Грлићем Радманом тијеком којег је истакнуто како је Изборни закон БиХ кључна претпоставка стабилности и функционалности БиХ и да је Хрватска снажан заговаратељ еуропске БиХ.

Дужносници су за вријеме састанка говорили о сурадњи и унапрјеђењу односа Босне и Херцеговине и Хрватске, помоћи у борби против цовида-19 те помацима на еуропском путу. Особито су истакнули реформе које предстоје пред Босном и Херцеговином, у првом плану измјене Изборног закона и ограничене уставне реформе у БиХ, залажући се за једнакост и недискриминацију, приопћено је из ХДЗ-а БиХ.

Човић је истакнуо важним наставак политичког дијалога у провођењу реформских процеса нужних за постизање кандидатског статуса. Казао је како су измјене Изборног закона и провођење ограничених уставних реформи циљеви компатибилни с потицањем и заштитом једнакости, али и елиминацијом дуготрајних дискриминацијских пракси. Нагласио је и како су ти кораци кључни за постизање стабилности и функционалности БиХ те казао како политички дијалог мора бити темељен на Мостарском споразуму потписаном у липњу 2020. године, уз судјеловање представника међународне заједнице у БиХ.

Министар вањских послова Грлић Радман изразио је потпору Републике Хрватске у постизању искорака који ће омогућити даљње напредовање на ЕУ путу БиХ. Истакнуо је и интензивирање разговора о еуропском путу Босне и Херцеговине на еуропској разини и жељу за конструктивним дијалогом који ће бити усмјерен на побољшавање прилика у БиХ и имплементацију кључних приоритета. На том путу, казао је, легитимно представљање конститутивних народа и њихова једнакоправност су императив.

Грлић Радман поновио је став којега је изнио и на Вијећу за вањске послове ЕУ-а о важности концепта трију једнакоправних конститутивних народа те нагласио да је то кључни концепт за функционалну БиХ.

Истакнуо је како је недопустиво да одређени политички актери негирају и нарушавају ове темељне концепте. Стога се, како истиче, дијалог диљем политичког спектра БиХ мора темељити на потпуном и недвојбеном поштивању једнакоправности, конститутивности и легитимности представљања, што ће се наставити истицати еуропским и другим међународним партнерима.

Предсједник ХДЗ-а БиХ је разговарајући о утјецају и опоравку друштва од kовида-19 уиме житеља Босне и Херцеговине захвалио за солидарност Републике Хрватске у донацији цјепива против kовид-19, наводи се у приопћењу за јавност ХДЗ-а БиХ.