Министрица здравства Тузланског кантона Дајана Чолић каже, гостујући у емисији БХТ1 уживо, како се у том кантону крше епидемиолошке мјере тијеком предизборних скупова политичких странака те да су поједине забране које је усвојио тамошњи стожер донесене “како би их се дозвало памети”.

Наиме, у том кантону се крше епидемиолошке те мјере федералног и кантоналног кризног стожера, а разлог кршења мјера су – предизборни скупови на којима се скупи већи број људи него што је то препоручено од стране кантоналног односно федералног кризног стожера.

“Видимо у медијима да се не носе заштитне маске, нема увјета физичке дистанце… Све то нам је био повод након догађаја у Сребренику и Градачцу, да у потпуности забранимо предизборне скупове, данас смо одржали Крижни стожер јер нам се погоршава ситуација у кантону… Имамо око 30 посто заражених на број тестираних, дошли смо на идеју да ограничимо скупове на затвореном на 40 и на отвореном на 80”, истиче ресорна кантонална министрица.

Чолић додаје како је, с обзиром на то да се не могу забранити скупови, од органа реда затражено да врше надзор како и на који се начин одржавају ти скупови.

“Ово је наш покушај да их дозовемо памети… До сада смо функционирали кроз препоруке, а сада постоји и то да морамо наређивати јер желимо на тај начин показати да је важно да се ово испоштује… Избора ће бити, питање је хоће ли бити нас. У РС-у видимо да се уводи онлине настава, зашто се не би и кампања могла организирати онлине”, казала је.