Ветеринарски факултет у Сарајеву добит ће од Удружења за права животиња и околиш ЕВА, Докторс Агeнст Анимал Екcпериментс, ИнтерНишe и ПЕТА савремену опрему којом се, како је то најављено, завршава епоха експериментирања на животињама у тој институцији.

Предсједница Удружења ЕВА Маида Шабета најавила је у изјави за Фену да ће тако Ветеринарски факултет добити 3Д принтер, који омогућава замјену кориштења животиња у едукацији.

”Добит ће, на кориштење на неколико мјесеци, и алтернативног пса тзв. Џерија који има много различитих функција. Умјесто да се еутаназира било која животиња односно сисар, умјетни Џери их замјенује. Много је и бољи за едукацију. Студенти се могу вјежбати на том умјетном псу, не морају тражити умрлу нити болесну животињу”, нагласила је.

Како каже Шабета сарајевски Ветеринарски факултет добит ће од њемачког ПЕТА (организација за заштиту животиња) замјену за жабе, које се иначе у едукацији знају сецирати живе.

”Ветеринарски факултет то тренутно не ради, али им је то поклон као нека врста подстрека”, казала је. Додаје да ће Ветеринарски факултет добити и још неколико малих софтвера.

Шабета наглашава да је Ветеринарски факултет у Сарајеву заједно са проф. др. Ибрахимом Арнаутовићем, још прије десетак година започео да укида експерименте на животињама.

Како појашњава, проф.др. Ибрахим Арнаутовић изумио је 2003. године алтернативни модел, који замјењује кориштење живе животиње током показних вјежби. За тај модел био је награђен од ИнтерНишe те изложен на бројним конференцијама и конгресима свијета.

”Професор Арнаутовић преминуо је прије седам година. За 30. и 31. октобар најављена је конференција у Сарајеву, коју смо заслужено назвали по њему”, нагласила је Шабета.

Програмом је планирано да, у оквиру те конференције, буде додијељена стипендија за најбољег студента Ветеринарског факултета, из фондације која носи има проф. др. Ибрахима Арнаутовића.

Ибрахим Арнаутовић професор емеритус рођен је у Травнику 1928. године. Образовање почиње у Травнику, наставља у Сарајеву, а 1954. године завршава на Ветеринарском факултету Свеучилишта у Загребу. По завршетку студија постао је асистент на Катедри за анатомију Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву. Докторску дисертацију завршио је 1958. године.

Прву специјализацију обавио је у Единбургу (Шкотска) одакле и доноси методу кородирања крвних судова. На Ветеринарском факултету Сарајево од самог почетка ради на формирању Завода за анатомију и анатомских музеја као неисцрпну базу научних радова и студентских учила.

У времену проведеном са студентима увијек је тражио прави избор за изучавање анатомије домаћих животиња. Један од његових фаворизираних начина је учење помоћу модела, који својим изгледом и практичношћу омогућава учење.