Предсједник Српске демократске странке (СДС) Мирко Шаровић оцијенио је да је најава члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика о великом инвестиционом улагању у Републику Српску у наредне три године, потпуно нереалан и неостварив план и да је ријеч о чистом популизму и јефтином копирању инвестиционог плана Србије.

“То је, уствари, јефтини покушај копирања петогодишњег плана инвестирања Републике Србије, искључиво због приче коју бирачима желе пласирати у овој, изборној години, без било кавих реалних процјена, утемељења и аргумената. Овако, у корупцији заробљена Република Српска, нажалост данас је неспособна за иоле озбиљнији инвестициони план. У овом тренутку, Влада Републике Српске се може само даље кредитно задуживати, али и то задуживање има своје ограничене лимите”, рекао је Шаровић.

Такођер је истакао како због погрешно вођене инвестиционе политике и опште лоше перцепције о Републици Српској као инвестиционој дестинацији, која је створена у задњих десетак година, Република Српска није атрактивна за улагања, посебно када су у питању директне инвестиције.

“Сви показатељи указују да смо у том смислу најгори у региону, а тиме најгори и у Европи”, рекао је Шаровић, саопћено је из СДС-а.

Према показатељима из 2018. године, навео је Шаровић, од укупних страних инвестиција у цијелој Босни и Херцеговини на Републику Српску отпада свега десет посто или 48 милиона КМ, а слични су показатељи и у осталим протеклим годинама.

“Како онда да се надамо и вјерујемо у некакав наводни инвестициони бунт и процват земље”, упитао је Шаровић.

Нагласио је да је за Републику Српску и народ најважније радикално мијењати политику и укупан инвестициони амбијент како би се створили основни, кључни услови за истински економски развој и напредак.