Мислим да државни ниво уопште не зна шта би требало да ради, ситуација је драматична и неизвјесна. Посљедњи смо у региону по свим критеријима када је борба против пандемије у питању и мислим да ће бити и горе, рекао је за БХТ1 уживо посланик у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине и предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Говорећи о неспособности надлежних да грађанима обезбиједе вакцине, Шаровић је казао да се у посљедњих тринаест мјесеци видјело да они који нас воде не знају пут, што је, по његовом мишлљењу, поразно.

“Састав који нас води требало је да буде координатор цијелог процеса, да отвори комуникацију са земљама које производе вакцине, да као Србија, Хрватска и неке друге земље отворе преговоре са разним произвођачима. Мислим да они то не знају и да се врте у круг”, оцијенио је он.

“Сазрело је вријеме да се размишља о томе да се неки позову, не само на политичку, него и на кривичну одговорност. Мора постојати довољно јака пријетња да се људи дозову памети и почну радити оно што се од њих очекује”, сматра Шаровић, додајући да најодговорнијим сматра предсједавајућег Вијећа министара БиХ Зорана Тегелтију. Оцијенио је и да то тијело није одговорило задатку.

“Ако треба да издвојим некога, онда је то предсједавајући. Он има кредибилитет који прихвата међународна заједница, он је требало да води игру, да путује свијетом и да земљи обезбиједи више врста вакцина, разних произвођача. Ја мислим да је то његова основна улога”, казао је он.

Шаровић не види могућност да се било шта поправи.

“Опозиција и ја кажемо, треба да оду и да дођу бољи, може и из исте коалиције, али други људи и да имају програм”, оцијенио је он.

Шаровић је коментарисао и јучерашње саопштење Амбасаде Русије у БиХ, која је упозорила да ће даље приближавање Босне и Херцеговине НАТО-у сматрати непријатељским чином.

“Да се земља приближавала Русији, вјероватно би са друге стране чули сличне ријечи. Ради се о геополитичким интересима. Сигурно да Русији не одговара приближавање БиХ НАТО-у, то свако зна”, казао је он, додајући да је Европска унија као циљ неупитна за све, али да са НАТО-ом није тако.

“Странка коју ја представљам пита да ли је могућа неутралност, али показало се да је много више оних који се сврставају на једну или другу страну”, навео је Шаровић, оцијенивши да би питање војног сврставања сада требало оставити по страни.

“За мене је неутралност најбоља опција, а ако не, да кључни политички фактори о томе расправљају касније, јер су то ствари које нас само раздвајају”, оцијенио је, између осталог, за БХРТ Мирко Шаровић.