Најављено путовање министра вањске трговине и економских односа Босне и Херцеговине Сташе Кошарца у Загреб како би се разговарало о Трговској гори само је непотребно губљење времена и маскирање стварне намјере неуспјешне посјете Хрватској члана Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а Милорада Додика, изјавио је предсједник СДС-а и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирко Шаровић.

Министар Кошарац то не може ријешити. Ово је озбиљно питање које се не рјешава на овом нивоу, а министру Кошарцу ће само бити саопћено како стоје ствари и докле се стигло у сада већ јасним плановима за одлагање нуклеарног отпада на Трговинској гори – поручио је Шаровић, саопћењу је из СДС-а.

Шаровић сматра да је Предсједништво БиХ једино мјесто с кога се ово питање, важно за цијелу БиХ може рјешавати, укључујући и могућност покретања међународне арбитраже.

-“Међутим, Додик бјежи од одговорности, а то доказује и немоћним упирањем прста у опозицију. Заборавља да је у вријеме дјеловања опозиције на нивоу БиХ управо он био предсједник Републике Српске и да је управо његова највећа одговорност то што није тражио да се Трговска гора постави као апсолутни приоритет у цијелој земљи. Очито да је цијело вријеме ћутао па и сада ћути само да би одобровољио Хрватску да изгради свој дио моста на Сави код Градишке, занемарујући друге стратешке интересе, став је Шаровића.

Дода је како је јасно да је управо из тих разлога Додик недавно покренуо витални ентитетски интерес у Предсједништву БиХ рушећи већинску одлуку Предсједништва БиХ око Пељешког моста чиме је свима онемогућио нагодбе с Хрватском, о више значајних питања, наводи се у саопћењу Српске демократске странке (СДС).