Швајцарци данас гласају на референдуму о приједлогу да се забрани покривање лица у јавности, попут никаба и бурки које носи мали број жена у тој земљи и ски маски и марама које носе демонстранти.

Анкете указују да ће резултат бити тијесан, а уколико предложена забрана буде усвојена власти би имале двије године да припреме детаљни закон.

Предложено је да се забрани покривање лица на јавним мјестима као што су ресторани, спортски стадиони, јавни саобраћај или чак ходање на улици.

Постојали би изузеци као што су вјерска мјеста и покривање лица из безбједносних или здравствених разлога, укључујући маске за заштиту од Covida-19, као и за традиционалне прославе карневала.

Швајцарска влада се противи овим мјерама наводећи да је то што људи покривају лица ”маргинално” питање.

Влада сматра да би та забрана могла да нашкоди туризму, јер већина жена које носе такве велове у Швајцарској долази из богатих држава Персијског залива.

Влада умјесто тога предлаже да треба да буде обавезно да људи покажу лице уколико то од њих затраже власти.

Присталице приједлога колоквијално званог ”бурка забрана”, који је стигао на гласање пет година од када је покренут, сматрају да пуно покривање лица симболише репресију над женама и да је потребан такав закон као подршка основном принципу да лице треба да се покаже у слободном друштву као што је Швајцарска.

Два од 26 кантона у Швајцарској, Тићино и Свети Гален, већ имају сличне законе који предвиђају новчане казне за преступнике. Сличне законе имају и земље као што су Белгија и Француска.

Међу онима који подржавају закон су националистишка Швајцарска народна партија, најјача у парламенту, која је подржала раније законе као што је забрана изградње нових минарета изгласаног 2009.

Овог пута коалиција љевичарских партија које се противе приједлогу поставила је ознаке по земљи са поруком ”Апсурдно. Непотребно. Исламофобно”

Изгледа да опада подршка овој мјери. Прва анкета спроведена у јануару показала је да више од пола гласача подржава приједлог, али друга објављена 24. фебруара показује да је подршка опала на мање од половине.

Да би прошао приједлог на једном од честих швајцарских референдума потребна је већина гласача и броја кантона.