Здравствене власти у Шведској саопћиле су да је ситуација с коронавирусом у земљи “озбиљна” и да су се болнице брзо напуниле пацијентима широм земље.

Шведска је пријавила више од 7.000 нових случајева коронавируса и 41 смртни случај у протекла 24 сата. Брит а Бјоркхолм из Шведске агенције за јавно здравство каже да је “сада вријеме да почнемо слиједити препоруке.”

Око 400 пацијената с КОВИД-19 тренутно се лијечи на одјелима интензивне његе у болницама. Бјоркхолм каже да је све већи број случајева откривених код дјеце и младих у Шведској. Али нагласила је да је то вјероватно због побољшаних поступака тестирања, а не због новонасталих трендова, јавља АП.

Каже да су недавне студије показале да се чини како брзо раширена варијанта вируса први пут откривена у Британији не повећава ризик од озбиљних болести код дјеце и младих.

Упркос кашњењу у цијелој Европи с почетком вакцинације вакцином Јохнсон&Јохнсон, Шведска се држи циља да сви пунољетни Швеђани добију барем једну дозу до 15. аугуста. Шведска је забиљежила више од 892.000 случајева коронавируса и 13.761 потврђених смртних случајева.