Швицарска фармацеутска твртка Роцхе у уторак је најавила да ради на новоме дијагностичком тесту чија је сврха открити нове варијанте коронавируса у лабораторијским увјетима.

Нови тест, који ће се користити у лабораторијским истраживањима, знанственицима би требао олакшати праћење мутација вируса, њихову преваленцију и потенцијални утјецај на дијагностику инфекција, на цјепива и на начине лијечења, стоји у приопћењу швицарске твртке.

Открива различите мутације уочене у новим варијантама вируса

Назван Цобас®САРС-ЦоВ-2 Вариант Сет 1, тест омогућује откривање и разликовање различитих мутација уочених у британској, јужноафричкој и бразилској варијанти.

“Стални надзор и праћење нових варијанти коронавируса пресудно је за јавно здравље”, рекао је Тхомас Сцхинецкер, директор Роцхеова одјела за дијагностику.

Праћење нових варијанти помоћи ће здравственим суставима да одлуче које ће мјере подузети у борби против цовида-19, стоји у приопћењу Роцхеа.

Од почетка пандемије лансирали 15-ак тестова за корону

Тест ће се моћи користити на уређајима твртке под називом Цобас 6800/8800, широко дистрибуираним лабораторијима и болницама у свијету.

Одјел за дијагностику твртке Роцхе, глобалнога фармацеутског дива када је посриједи онкологија, представља нешто мање од четвртине њезина промета.

Од почетка пандемије, овај је одјел лансирао петнаестак тестова за откривање коронавируса, а њихов распон креће се од молекуларних тестова, преко тестова за откривање антитијела до тестова који омогућују разликовање заразе коронавирусом од инфекције грипом.