Вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер каже да кинеска вакцина против корона вируса спорије ствара имунитет, али да је према тврдњама научника са Кембриџа и Оксфорда, та вакцина најотпорнија на мутације вируса.

Шеклер је рекао да су вакцине кинеског произвођача Синофарм испитивале америчке лабораторије и подсјетио на изјаву једног од америчких вирусолога са Универзитета у Мериленду од прошле недеље да су све источне вакцине безбједне и ефикасне и да се то односи на кинеске, индијске и руску Спутњик В.

”То је класична вакцина, стручњаци са Кембриџа и Оксфорда кажу да је на појаве мутација најотпорнија кинеска вакцина, јер је у њој цијела вирусна честица”, рекао је Шеклер за ТВ К1.

Коментаришући изјаву руководиоца Кинеског центра за контролу и превенцију болести Гао Фу да се због ниске ефективности кинеских вакцина разматра комбиновање вакцина против ковида-19, Шеклер је рекао да кинеска вакцина Синофарм спорије прави имунитет за разлику од западних ”инстант” вакцина које се заснивају на једном антигену.

”С протеин јесте јак антиген, али пошто су све бацили на једну карту, могуће је да, ако се тај протеин битније измјени, да драстично пада ефикасност те вакцине, јер не ствара друга антитијела”, објаснио је Шеклер.

Додао је да је код Синофарм вакцине ефикасност до 86 одсто, код Синофака око 50 одсто, а да је код вакцине против сезонског грипа до 62 одсто.

Шеклер је навео да се у Кини за вакцинацију највише користи Синовак, коју производи приватна компанија, а да се државна вакцина Синофарм углавном извози и да постоје подаци да је знатно ефикаснија од Синовака.

”Синовак се користи у Турској и већином у јужноамеричким земљама, док се Синофарм, користи у већини богатих арапских земаља које у својим лабораторијама запошљавају најбоље вирусологе и микробиологе са запада и њихови резултати су врло задовољавајући”, навео је Шеклек.

Подсјећа да се у Србији користи Синофарм вакцина и да се испоставило да су код свих вакцинисаних блаже клиничке слике.

”То важи за све вакцине, па и за Синофарм којом је највећи број вакцинисан. По подацима који долазе до мене од оних које познаје, њихова искуства су у 99 одсто случајева позитивна”, рекао је Шеклер.