Све болнице у Републици Српској располажу довољном количином медицинске и заштитне опреме, изјавио је министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић, те додао да четири микробиолошке лабораторије које врше тестирање на коронавирус имају довољну количину тестова.

Током састанка у Бањалуци са свим директорима болница у Републици Српској, Шеранић је истакао да је значајан изазов организација рада, тако да када се појави већи број пацијената заражених коронавирусом у једној општини или граду, сусједне болнице ставе на располагање своје капацитете.

“Оно што је најважније јесте да су сви пацијенти којима је потребна здравствена њега адекватно збринути и да се протоколи дијагностике и лијечења прилагођавају најновијим препорукама Свјетске здравствене организације”, истакао је Шеранић.

Он је додао да је на састанку разговарано и о начину рада код пријема пацијента у консултативно-специјалистичке амбуланте, али и спровођењу брзих тестирања за све пацијенте који се примају на болничко лијечење, а у току је и набавка нове количине ових тестова.

Универзитетски клинички центар Републике Српске је од првог дана на располагању осталим болницама по питању едукације кадра и размјене искустава, саопштили су из Министарства здравља и социјалне заштите РС.