Доласком контигента од 20.000 руских вакција ”Спутњик В” Република Српска коначно може да почне са масовном вакцинацијом, изјавио је министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић.

Шеранић је рекао да су раније постојале назнаке да би РС могла добити и већи број вакцина од овога који ће данас стићи у Бањалуку, али су се појавили проблеми код произвођача због недостатка бочица за паковање вакцина на тржишту.

”Ми у наредном периоду очекујемо континуитет у испоруци вакцина што нам омогућава да извршавамо план вакцинације од којег не одступамо”, нагласио је Шеранић.

Он је напоменуо да је до данас вакцинисано око 3.600 медицинских радника из РС, који су вакцинисани у медицинским установама у РС и Србији.

”Ова количина вакцина која данас долази биће намијењена завршетку вакцинисању прве категорије људи, а то су медицинско особље у ковид одјељењима и запослени у установама које се баве збрињавањем старих лица. Након тога крећемо са вакцинацијом друге категорије, а то су особе старије од 65 година и особе са хроничним обољењима”, истакао је Шеранић за РТРС.

Он је додао да су особе које су раније редовно примале вакцину против грипа и родитељи дјеце са потешкоћама у развоју индикативна категорија која спада у наредну групу становништва која би требало да се вакцинише.

Шеранић је изразио задовољство чињеницом да у РС постоји велика заинтересованост за вакцинацију и нагласио да се нада да ће сви који то желе, бити вакцинисани у наредном периоду.