Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић на састанку с Јоханом Cатлером, шефом Делегације Европске уније и специјалним представником ЕУ у Босни и Херцеговини, рекао да је до сада завршена вакцинација запослених у KОВИД одјељењима у здравственим установама у РС-у.

На данашњем састанку, како је саопштено из Министарства здравља и социјалне заштите РС-а разговарано је о мјерама које су у овом ентитету предузете поводом појаве САРС-ЦоВ-2 вируса, с нагласком на напоре који се предузимају да се обезбиједи вакцинација.

Шеранић је рекао и да очекују нове количине вакцина, како би се процес вакцинације наставио у складу с Планом вакцинације против КОВИД-19, наводећи да РС у наредним фазама вакцинације планира да примијени протоколе организације који се већ успјешно користе у Србији.

“Cатлер је поручио да је пандемија коронавируса један од највећих изазова с којим се суочава како читав свијет, тако и БиХ те да је проактиван и координисан приступ у глобално отежаним околностима дјеловања пријеко потребан. Подсјетио је да је Европска унија од почетка пандемије издвојила седам милиона евра помоћи у виду медицинске опреме здравственим установама у БиХ, укључујући здравствене установе РС-а”, наводи се у саопштењу из Министарства.

Додаје се да су се саговорници сложили и да Европска унија може пружити значајну подршку процесу вакцинације омогућавајући набавку дијела потребне опреме и вакцина те да РС може да рачуна и на такву подршку.

Шеранић се захвалио Cатлеру за донације у медицинској и заштитној опреми које је у протеклих годину дана ЕУ упутила здравственом систему у овом ентитету.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији, Шеранић је оцијенио да су тренутни индикатори епидемије добри те је изразио наду да ће се, уз вакцинацију, бити у прилици да се епидемија још боље контролише у току ове године.