Прве вакцине против коронавирус у БиХ очекујемо у првом кварталу 2021. године, тачније марту или априлу, и ми смо испунили све обавезе да те вакцине добијемо. Сада требамо само чекати повратну информацију од стране колега из Међународног механизма за вакцинацију и имунизацију, казао је за БХРТ министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Институт за јавно здравство Републике Српске редовно је у комуникацији са Свјетском здравственом организацијом и постоји устаљена мрежа комуникација, рекао је министар говорећи о новом соју вируса корона.

“Оно што тренутно имамо информације је да се дешавају одређене мутације на самом вирусу, што није неуобичајено, али важно је да имамо податке да симптоматологија самог вируса у смислу обољења није драматичнија него што је била, подаци о вакцинама говоре да ће оне дјеловати на нови сој”.

У суштини ми имамо мањи број лица која су заражена на дневном нивоу, али исто тако имамо и опадајући тренд лица која су у болницама, казао је Шеранић.

“Та једна стабилизација ситуације је добар показатељ, али и даље сматрамо епидемиолошки да је ситуација неповољна и да сви требамо и даље пратити оне мјере које су на снази.”

Када говоримо о новим мјерама, ми их уводимо и предлажемо према подацима којима располажемо казао је Шеранић одговарајући на питање о могућем увођењу нових мјера.

“Ми пратимо и ситуацију на терену и ситуацију у друштву. Када говоримо о носиоцима пасоша БиХ њих свакако морамо пустити да уђу у државу. Друге државе су уводиле изолацију за своје држављане, 10 до 15 дана када се враћају у своје земље. Ако би се ми одлучили на такав корак то би подразумијевало да би инспекција, тј. они који су дужни за издавање таквих рјешења морали да се пребаце на границу, и то сви. А те капацитете немамо. Смањила би се могућност унутрашње контроле.”