Фонд здравственог осигурања Републике Српске (ФЗО РС) исплатио је дуговања за пружене здравствене услуге грађанима Републике Српске у Србији, у складу са споразумом о сарадњи у области здравственог осигурања, констатовали су данас министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и министар здравља Србије Златибор Лончар.

Шеранић и Лончар су на састанку у Источном Сарајеву истакли да ће јачати сарадња министарстава које предводе, саопштено је из Министарства здравља Републике Српске.

Шеранић је захвалио Лончару и Влади Србије за несебичну и братску подршку коју су изказали здравственом систему Републике Српске у периоду борбе против пандемије вируса корона.

Он је честитао Србији и њеном руководству на одличној организацији процеса вакцинације становништва против вируса корона и захвалио за подршку и организацију вакцинације у Србији за запослене у здравственим установама и установама социјалне заштите из Републике Српске.

На састанку је разговарано о изазовима са којима ће се здравствени системи суочити након пандемије вируса корона, што се првенствено односи на пружање редовне здравствене заштите за грађане, опремање болница и унапређење здравствених услуга.

Разговарано је и о изазовима који се односе на обезбјеђивање адекватних сертификата који ће грађанима бити потребни ради несметаног кретања, посебно у иностранство, наводи се у саопштењу.

Министри су размијенили мишљења о наградама за младе љекаре који су се пожртвовано и професионално ангажовали у ковид одјељењима током пандемије.