Већ други мјесец заредом корисници прорачуна Херцеговачко-неретванског кантона ће највјероватније примити аконтацију умјесто плате, казали су из Координације синдиката корисника буџета.

То, кажу они значи, плаћа од другога мјесеца, без пензијских и здравствених доприноса као и без хонорара.

Они који су у другом мјесецу били болесни од короне, а таквих није мали број, добива умањењу плаћу, иако би за опоравак након короне требали имати додатке за опоравак. У образложење надлежних да је пао сервер и да се не може поправити ни за два мјесеца нитко не вјерује. Успркос напорима свих рачуновођа који су у 21. стољећу физички одрадили унос изгубљених података, база података још не постоји!

Из координације синдиката кажу како компанија која је продала софтверско рјешење влади ради сва таква рјешења и за Владу сарајевског кантона.

То је угледна софтверска кућа којој је једна од примарних дјелатност сигурност података и бацкуп! Како је угледна компанија успјела изгубити податке од 6000 корисника због пада сервера? Нешто је ту нелогично. Ако даље истражујете, добијете информацију: „Хостинг компаније неће изгубити ваше податке у 99.99 посто случајева, но, имају право на то, ако се тако нешто догоди неком вишом силом, ви сте одговорни чувати те податке на сигурном мјесту.“

Синдикати закључују да је онда одговорност на Министарству финансија ХНК, односно Влади.

Захтјевају од одговорне компаније или владе да одговоре ко је кривац за насталу ситуацију неисплаћених зарађених плаћа, хонорара, уплата доприноса итд. и ко ће сносити посљедице.

Овакво нешто је непојмљиво за вријеме у којем живимо. Оштећени корисници буџета, нас 6000, тражимо нормално образложење за овакву ситуацију и своје зарађене плаће, хонораре, доприносе у точном износу, а не аконтацију с којом нисмо сигурни хоће ли нас вратити са здравственога прегледа.

Ово саопштење потписују:

Јосип Милић, Синд. средних школа ХНК

Едина Чомић
Синд. средњих школа ХНК

Славко Лауш
Синд. учитеља ХНК

Омер Типура
Синд. основних школа ХНК-а

Далибор Алиловић
Синд. државних службеника и намјештеника ХНК