О доласку вакцина и томе када ће почети вакцинација против КОВИД-19 у БиХ се тек шпекулише, надлежни кажу крајем овог, почетком идућег мјесеца.

Док сусједна Србија и Хрватска увелико проводе процес имунизације, у нашу земљу тек стиже мања количина, између пет до десет хиљада Фајзерових вакцина. А када их и дочекамо вакцинисани ће бити приоритети, односно здравствено особље које је у директном контакту са пацијентима. Са имунизацијом нисмо закаснили, тврде из федералних завода за здравствено осигурање. За почетак овог процеса договорили су процес дистрибуције.

“Дистрибуција до ФЗЗЈЗ би требала бити у организацији Министарства цивилних послова, када ФЗЗЈЗ преузме цјепиво оно ће га дистрибуирати до жупанијских завода, а жупанијски заводи ће онда преузети дистрибуцију до здравствених установа”, каже директор Завода за јавно здравство ФБиХ Давор Пехар.

У просторијама ЗЗЈЗ у Мостару постоји фрижидер за складиштење, гдје ће се чувати вакцине док не почне дистрибуција на терену. Очекује се да Европска медицинска агенција до краја мјесеца да дозволу и за друге вакцине.

“Прије свега за АстраЗенеку и још један произвођач Џонсон и Џонсон ће дати своје резултате из треће клиничке фазе, тако да ће се већ у првом кварталу ове године очекујемо и друге лиценциране произвођаче од стране ЕМА чиме ће сигурно сам процес набавке и дистрибуције заправо ићи боље”, истиче епидемиолог Санин Муса.

Директори кантоналних завода су спремни на пријем вакцина, али и вакцинисање особља.

“Ми можемо говорити о 70 до 80 посто здравствених радника да је исказало интерес, укључујући и приватне здравствене раднике”, каже Аида Пилав, предсједница Кризног штаба Кантона Сарајево.

“То су они који су највише изложени самом ризику, идемо дакле у Ковид одјеле, инфективни одјел, интензивну његу, Ковид амбуланте. Ту су здравствени радници који су највише изложени, прва тура њима, а то ће бити прилика и да пратимо ефекте цијепљења”, наглашава Сеад Каракаш из Завода за јавно здравство СБК-а.

Набавка вакцина у Републици Српској се одвија на два фронта, путем “Ковакс” механизма и набавком руске вакцине “Спутњик”.

“Свака вакцина је безбједна, квалитетна и ефикасна када дође у саму употребу и мора имати одговарајуће сертификате које је потребно да има. Биће добровољна, сваки грађанин који се буде вакцинисао поднијеће захтјев за вакцинацију”, истиче министар здравља Републике Српске Ален Шеранић.

“Тренутно на тржишту имамо вакцине које се чувају на три различита температурна режима.. Захтијеваће специфичност када је питању процес набавке”, каже директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић.

Од директне набавке вакцина од произвођача која би олакшала сам процес, још ништа. Коче је Закон о лијековима и Закон о јавним набавкама. Ову одлуку Парламента БиХ треба да разматра Вијеће министара БиХ, а тек након тога министарство цивилних послова, уз прибављене сагласности ентитета и Брчко дитрикта, може покретати било какве активности.