Са доласком све више доза вакцина против коронавируса, у већини кантона у Федерацији Босне и Херцеговине почиње масовна имунизација становништва а по препорукама федералне владе и приоритетних занимања. Како то изгледа у пракси?

У сарајевској Зетри без већих гужви за вакцинацију. На ред за вакцинацију, поред старијих од 60 година и хроничних болесника, стигли су и запослени у јавним институцијама.

Грађани кажу да су задовољни организацијом.

“Астразенека, прва доза, задовољна, нисам пуно чекала…”;

“Задовољна стварно. Све је у реду, све тече својим током, нема никаквих проблема, иде брзо…”;

“Надам се да ће бити океј, надам се да неће бити неких нус појава, само ме је тога страх…”, кажу неки од грађана који су се одлучили вакцинисати.

Грађани Кантона Сарајево, након скоро годину и по од почетка пандемије, добили су могућност да да се вакцинишу без икаквих услова. Од суботе, 31. јула, поцињу Дани отворених врата у Зетри, што значи могућност вакцинисања за све. Из Тима за координацију вакцинације поручили су да је све спремно за пријем и вакцинисање и упутили су молбу грађанима да приликом доласка у Зетру поштују све епидемиолошке мјере.

План је да сваки дан буде вакцинисано по четири хиљаде грађана. Предвиђена су три дана вакцинације без наручивања. Након тога, циљ је да се оконча имунизација приоритетних група.

“Све те приоритетне скупине кад заврше, ми ћемо константно ићи у смјеру отворених врата, да сви могу да долазе. Ево имамо најаве да ће вакцине долазити, и те купљене коначно од стране Федерације, путем донација из Пољске и тако даље”, каже Адемир Спахић, координатор за вакцинацију у Кантону Сарајево.

У Тузланском кантону је почео процес масовне имунизације. Међутим, проблем представља одустајање грађана од вакцинације.

“Као један од разлога наводи се да се доминантно ради о цјепиву произвођача ‘Астразенека’. Поједини одбијају ово цјепиво. Става су да би жељели да приме неко друго”, истиче Божо Јурић, министар здравства Тузланског кантона.

У другим кантонима све је спремно за масовну вакцинацију, бар тако тврде надлежни.

“На Кризном штабу смо усвојили измјене плана имунизације, које прије свега омогућавају да се могу вакцинисати све добне групе. И даље стоје приоритетне групе, даћемо предност онима који су најугроженији”, каже Сенад Хусеинагић из Института за здравље и сигурност хране Зеница.

“У суботу и недјељу ће се од 8 ујутру до 6 навече вршити вакцинација свих грађана који дођу на вакцинацију из подручја БиХ. Ко има пребивалиште у БиХ, може да дође да се вакцинише у Културном центру”, истиче Адемир Јусуфагић, директор Дома здравља Бихаћ.

У Федерацију Босне и Херцеговине до сада је стигло нешто више од 600 хиљада доза вакцина, а највише вакцина стигло је у Кантон Сарајево. Сарајево биљежи и највише вакцинисаних, око 95 хиљада грађана, а најмање вакцинисаних је у Босанско-подрињском кантону.