Најважнија обавеза власти у Босни и Херцеговини тренутно је испуњавање 14 приоритета из Мишљења Европске комисије и сви би заједнички требало да раде како би допринијели бољитку БиХ и помогли јој да уђе у ЕУ, истакнуто је након састанка чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића са новим високим представником за БиХ Кристијаном Шмитом. Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик није дошао на састанак, како је и раније најавио.

Џаферовић је истакао како институције на нивоу БиХ морају функционисати, те да нико нема право да опструише њихов рад.

“Дејтонски споразум није шведски сто да се са њега узима што некоме одговара, а одбацује оно што не одговара, он се мора проводити у цјелости”, рекао је Џаферовић, те позвао званичнике из РС да престану са блокадом рада државних институција.

Како је рекао, није добро што данас нису сва три члана Предсједништва била на састанку.

“Мислим да је Додик направио велику грешку. Позивам га да да престану са опструисањем рада институција јер то неће донијети ништа добро”, навео је Џаферовић.

Захвалио је Шмиту на преузимању улоге високог представника, те му пожелио успјешан рад у БиХ.

“Од Шмита очекујемо да у потпуности испуни своју обавезу. Очекујемо одлучност у интересу свих народа у БиХ. Требамо градити БиХ као демократску државу у складу са Дејтонским споразумом, у интересу свих грађана БиХ”, поручио је Џаферовић.

Шмит: Нисам дошао да сједим и гледам, овдје сам да будем активан

Нови високи представник за БиХ Кристијан Шмит је нагласио да ће поштовати Дејтонски споразум и да ће у складу са Уставом као првог партнера у раду видјети Предсједништво БиХ.

“Користићу сву своју снагу, утицај и искуство да постигнем циљ да помогнем грађанима ове земље. Рачунам и могу рачунати на политичку подршку ПИК-а који ме је номиновао. Рачунам и на блиску сарадњу са ЕУ, а посебну сарадњу са САД-ом”, истакао је Шмит.

Према његовим ријечима, обавеза свих који су на функцијама у БиХ, на државном нивоу, у ентитетима, кантонима, општинама, да сједну и размисле како могу допринијети бољитку и помоћи БиХ да уђе у ЕУ.

Додао је да ће, уз помоћ међународне заједнице, БиХ вратити на међународну агенду.

“Сви заједно ћемо радити на испуњењу 14 приоритета за придруживање БиХ ЕУ и на програму 5+2, а посебно на заштити териротијалног интегритета БиХ”, навео је Шмит.

Изразио је жаљење што данас нису сва три члана Предсједништва била на састанку.

“Ја сам прошле седмице обавијештен да ће сва тројица бити на састанку, али да након тога неће бити дијалога, па се сада надам да ће бити обрнуто”, рекао је Шмит.

Шмит је навео је како је увјерен да ће наћи прилику да заједно раде, да се састану и сарађују.

“То нам је обавеза, да заједно радимо у интересу БиХ, тако да ћу наставити разговарати са свима и увјерен сам да ћемо доћи до конструктивног дијалога у интересу БиХ”, истакао је Шмит.

Додао је да неће бити пасиван у свом раду.

“Нисам овдје само да гледам и чекам. Овдје сам да будем активан, и будите сигурни, бићу”, поручио је Шмит.

Ово је први званични сусрет новог високог представника с извршном власти на нивоу БиХ, а синоћ је у комплексу Земаљског музеја Босне и Херцеговине у Сарајеву одржан пријем поводом ступања на дужност Шмита. Пријему су присуствовали представници политичког живота у БиХ, те међународни званичници, представници дипломатског кора у Босни и Херцеговини, као и културног живота, владиног и невладиног сектора.