Упркос великим протестима у којима је план за сузбијање ширења коронавируса у регији Мадрида називан “дискриминаторским“, нове мјере су ступиле на снагу, чиме је главни шпански град подијељен.

Око 850.000 људи који живе у 37 подручја у Мадриду више не могу напустити своје насеље осим због одласка на посао, у школу или код љекара. Нико са стране, такође, не може ући у блокирана подручја из неоправданих разлога. У насељима, предузећа и школе остају отворени. Затворени су барови, ресторани могу послуживати на 50 посто капацитета, а и паркови су затворени.

Полиција насумично врши провјере ради контроле протока становништва. Такођер, преко звучника из патролних аутомобила упозоравају грађане на нове мјере. Свим погођеним подручјима заједничко је једно, а то је неконтролисан пренос новог коронавируса у заједници, при чему је у посљедње двије седмице више од једне особе оболило од КОВИД-19 на сваких 100 становника. Ријеч је о релативно сиромашним, густо насељеним четвртима с готово двоструко више имиграната у односу на остале дијелове града.

Раније ове седмице Изабел Ајусо, предсједница регије Мадрид рекла је да је “начин живота имиграната у граду“ један од разлога због којих су се суочили са једном од најтежих епидемија КОВИД-19 у Европи.

Она је најавила мјере у петак, а током викенда хиљаде демонстраната изашло је на улице, успоређујући мјере с гетоизацијом и позивајући на њену оставку.