Шпанија ће испитати утицај мијешања различитих вакцина против ковида 19, саопштено је из Института за здравље “Карлос Трећи”.

Попут неколико других европских држава и Шпанија је забранила употребу вакцина енглеско-шведског произвођача “Астра Зенека” за људе старије од 60 година пошто су регулаторне агенције повезале ову дозу са ријетким обликом згрушавања крви у мозгу, углавном код млађих жена.

“Послије одлука неколико европских медицинских власти да суспендују употребу вакцине астра зенека за млађе од 60 година, одлучили смо да пронађемо научни доказ за могуће алтернативе”, рекла је директор Института за здравље Ракел Јоти.

Званичник Института Хесус Фријас Инијеста најавио је да ће у испитивању учествовати 600 људи из разних дијелова Шпаније.

Према његовим ријечима, циљ испитивања је да се утврди да ли у року од 28 дана друга доза “Фајзерове” вакцине може бити убризгана пацијентима који су већ примили вакцину “астра Зенека”.

Истраживање у Британији проширено је прошле седмице на вакцине “модерна” и “Нновацакса” док Француска и Њемачка разматрају алтернативу за особе млађе од 60 година које су примиле прву дозу вакцине “астра зенека”.