Шпанија је погођена петим валом коронавируса. Расте број заражених и смртних случајева, а више земаља упозорило је на путовања у ову медитеранску државу.

У уторак је Министарство здравства пријавило 55 смртних случајева од посљедица Цовид-19, 26 више него истог дана прошле седмице.

Међутим, у уторак је Министарство здравства пријавило скоро 26.400 нових инфекција, готово 900 мање него истог дана прошле седмице.

У Каталонији, дому највеће стопе заразе у Шпанији, пацијенти с Цовид-19 сада заузимају 44 посто јединица интензивне његе.

Хоспитализације у главном граду Мадриду, такође, удвостручиле су се за седам дана, а скоро 10 посто свих кревета сада се користи за лијечење ове заразне болести.

Растућа стопа заразе у земљи почела је узимати још већи данак туристичкој индустрији у земљи.

У уторак су САД издале ново упозорење о путовању својим грађанима, савјетујући им да не путују у Шпанију и Португал због пораста случајева делта варијанте коронавируса.

Шпански хотели такођер су забиљежили вал отказивања од стране њемачких посјетитеља након што је Берлин од уторка одлучио пооштрити ограничења за доласке из Шпаније. Од петка и Израел ставља Шпанију на црвену листу.

Туризам представља 12,4 посто БДП-а Шпаније и могао би претрпјети “тешке посљедице” од новог вала, рекао је Јуан Молас, шеф удружења “Меса де Турисмо”.

Посљедице све више утјечу и на животе шпанских становника.

Мјере се разликују у цијелој Шпанији, али неки су региони вратили полицијски сат, ограничили окупљања или чак почели захтијевати потврде о вакцинама за улазак у барове или ресторане.

Све ово долази са 55 посто потпуно вакцинисане шпанске популације и 65 посто са најмање једним дозом.

Већи дио земље тек је почео с вакцинацијом млађих од 30 година.