Шпанија ускоро започиње пробни период четверодневне радне седмице коју је раније ове године предложила странка Мас Паис, а до сада ниједна земља то није урадила.

Уколико тестирање прође како треба и идеја буде потпуно прихваћена, Шпанија би могла постати и једна од првих земаља у свијету у којој је имплементиран систем рада од само четири дана у седмици, пише “Гардијан”.

Тестирање овог пилот-пројекта почеће на јесен, трајаће три године и у њега ће бити уложено 50 милиона евра како би се омогућило да тестирање прође уз минималан ризик.

Странка Мас Паис се нада да ће у цијелој држави видјети резултате које је постигла шпанска компанија Делсол, а чији радници већ неко вријеме раде само четири дана у седмици: “У овој компанији примјетно је смањење изостанака с посла, продуктивност је порасла и радници кажу да су доста сретнији”.

Вриједи нагласити и да нису сви задовољни овом идејом, а један од челника главних пословних удруга у земљи истакао је како се држава налази у највећој рецесији од грађанског рата те како излазак из кризе коју је донијела пандемија захтијева више рада, а не мање.

Но Мас Паис наставља са својом иницијативом: “Јасно је да начин на који радимо људе стресира, прекомјерни рад их умара и све то оставља велике посљедице на менталном здрављу. Четверодневна седмица била би добра за привреду, за раднике и за околиш.