Посланици су изгласали да учине Шпанију седмом земљом у свијету и четвртом у Европи која је допустила самоубиство у коме асистирају лијечници и еутаназаију за пацијенте који дуго пате од неизљечивих болести и људи с неподношљивим сталним стањем.

Доњи дом шпанског парламента гласао је 202 напрема 140 гласова, уз двоје суздржаних, за коначно усвајање приједлога закона о еутаназији. Посланици из владајуће љевичарске коалиције подржали су приједлог, док су конзервативци и екстремна десница гласали „против“ и обећали су да ће поништити приједлог закона у будућности.

Министрица здравства Царолина Дариас поздравила је усвајање закона као „важан корак ка признавању људских права“.
Приједлог закона резултат је дуготрајног законског путовања које је почело прије три године и подвргнут је неколико кругова ревизије у парламентарним комисијама и у Сенату.

Очекује се да закон ступи на снагу средином јуна, када ће шпански систем здравствене заштите требати да пружи помоћ у окончању живота у оправданим случајевима.

Еутаназија је поступак када лијечник директно убризгава фаталне супстанце пацијенту. Легална је у Белгији, Канади, Колумбији, Луксембургу, Низоземској и Швицарској У неким америчким савезним државама, медицински асистирано самоубиство.

Политичари у Португалу покушали су да усвоје закон сличан ономе у сусједној Шпанији, али је Уставни суд те земље блокирао закон, тврдећи да је приједлог непрецизан у идентификовању околности у којима би се могла обавити процедура окончања живота, преноси АП.