Да ли је Словенија заговорник раздруживања Босне и Херцеговине? Ово питање у фокус јавности ставио је члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић. Комшић је рекао да је предсједник Словеније током посјете нашој земљи чланове Предсједништва питао је да ли је у БиХ могућ миран разлаз јер се о томе, наводно, говори у појединим круговима у Бриселу. Нејасно је због чега је јавност о детаљима састанка упозната тек данас.

Тачно је да је предсједник Пахор питао чланове Предсједништва о мирном разлазу када је био у посјети Босни и Херцеговини, али никако као заговорник те идеје. Тај одговор шаљу из кабинета првог човјека Словеније.

“Предсједник Пахор досљедно наглашава важност геополитичког приступа ка ширењу Еуропске уније које би укључивало такођер БиХ. Предсједник редовито упозорава против идеја о распаду БиХ и прекрајању граница на Западном Балкану. У том контексту је због забринутости пред тим идејама о томе питао своје суговорнике, сва три члана Предсједништва Босне и Херцеговине када је почетком марта посјетио Сарајево”, саопћено је из Уреда предсједника Републике Словеније.

Већ напету атмосферу додатно је загријала информација из појединих медија да је словеначки премијер, Јанез Јанша, предсједнику Европског савјета крајем фебруара послао такозвани нон папер документ, неформалног карактера. У њему, наводно, обавјештава да ће Словенија, када првог јула преузме предсједаваје Унијом, на дневни ред ставити питање “довршетка распада бивше Југославије”. Јанша то, на неки начин, демантује на свом Твитер налогу.

“Посљедњи пут сам се сусрео с предсједником Европског вијећа прошле године. Тешко да бих му физички могао предати било шта у фебруару или марту ове године”, навео је Јанша.

А, управо због ових навода, у Предсједништву БиХ напрасно се појавила словеначка амбасадорка. Састала се са савјетником члана Предсједништва Жељка Комшића, а изјаве након сусрета није давала. Из кабинета хрватског члана Предсједништва стиже саопштење и тврдње да амбасадорка дијели став словеначког предсједника. А, ставови чланова Предсједништва БиХ већ су добро познати.

ШЕФИК ЏАФЕРОВИЋ, члан Предсједништва БиХ

“Тачно је да је господин Пахор питао да ли је могућ миран разлаз у Босни и Херцеговини, на шта смо господин Комшић и ја јасно казали да они који заговарају такве идеје воде ову државу и цијели регион у нови рат”.

МИЛОРАД ДОДИК, предсједавајући Предсједништва БиХ

“Одржавање овакве БиХ је погрешно, треба се окренути реалности, могућ је само мирни разлаз, проглашење Републике Српске независном државом, Херцег Босне независном државом и независне државе за Бошњаке”.

Какво расположење влада унутар Европске уније и има ли заиста заговорника раздруживања Босне и Херцеговине? Нјемачки аналитичар Бодо Вебер подсјећа на сличне ситуације из прошлости.

БОДО ВЕБЕР, њемачки аналитичар

“Преговори у вези Косова и Србије у задње четири године о такозваној идеји размјени територије. Било је подршке од неких држава чланица и то опет либералних, попут Мађарске. Вјерујем да већина држава чланица ово никако не подржава”.

Према наводима званичника, евидентно је да унутар европских кругова ипак постоје они који су заговорници идеје сецесионизма, прије него што питање интеграције земља Западног Балкана буде разматрано у цјелини.

Интересантно је да је Жељко Комшић и генерално Предсједништво тек сада изашло са овом информацијом, иако је предсједник Словеније у Босни и Херцеговини боравио почетком марта.