Наставља се сага звана Буџет града Бањалука, након што је јутрос градоначелник упутио измијењени Приједлог буџета. Нема детаља о томе шта се налази у приједлогу, чак ни то које ставке амандмана скупштинске већине окупљене око СНСД-а би могле бити уврштене. Сутра би требао бити познат термин ванредне сједнице скупштине.

Због неусвајања буџета града Бањалука блокирано је функционисање јавних градских установа. Међу њима је и Центар за предшколско васпитање и образовање, чијим радницима је јуче речено да мартовску плату за сада неће добити.

“Сматрамо да је велика одговорност на људима који одлучују о нама у Градској скупштини и који при томе изгледају као да се добро забављају и политички препуцавају,” казала је педагогица у Центру за предшколско васпитање и образовање Бања Лука Марина Миркоњ.

“Радници су јако узнемирени,мартовску плату не можемо примити,имамо новца као у марту прошле године,али сад имамо више вртића и више радника. Имамо 160 хиљада којих нам фали, фали да исплатимо плату”, истакла је в. д. равнатеља Центра за предшколско васпитање и образовање Бања Лука Весна Бањац.

Није само центар за предшколско васпитање блокиран,ту су и друге установе,чиме су у коначном највише погођени корисници у стању социјалне потребе.

“Данас имамо упитно 400 оброка које припрема Црвени Крст,имамо упитних преко 9 хиљада социјалне помоци коју треба центар за социјални да исплати до 20.априла, имамо упитну ситуацију када је у питању хигијена града, рекла је савјетница градоначелника Бање Луке Милада Шукало.

Док су ова давања неизвјесна, сага о новом буџету се наставља. Тако је до саме ванредне сједнице скупштине града, која би према најавама требало да се одржи за викенд, остало нејасно да ли је градоначелник у приједлог буџета уврстио дио амандмана одборничке већине, као ни то шта је већина окупљена око СНСД-а спремна да повуче као нереалне захтјеве.

“Надам се да ће ће уважити што је могуће више амандмана скупштинске већине, с те стране кад погледам колико тога је уврштено у нови буџет. Надам се да ће бити уврштен што већи број како не би било потребе за новим амандманима”, казао је предсједник Скупштине Града Бања Лука Младен Илић.

“Град не може да исплаћује плате оним институцијама чији није оснивач нити има ту законску обавезу,ми смо то поновили више пута почев од тога да је буџет Бањалуке 25 пута мањи од буџета РС”, истакао је градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић.

Оно што је сад познато је да ће Дом здравља Бањалука добити милион и 200 хиљада марака, као и 600 хиљада угоститељи погођени пандемијом. Подсјетимо да је одборничка већина тражила да се око шест и по милиона КМ из буџета града распореди за здравствени сектор и привреднике који трпе штету због пандемије, што је градоначелник одбио јер је то новац за функционисање града.