Како се стварају нове варијанте вируса, по чему се разликују нове варијанте корона вируса од оригиналног вируса и како се може спријечити настајање још опаснијих варијанти, објашњава имунобиолог др. сци. Сенад Дивановић у задњој епизоди серијала „60 секунди о корони“.

Сенад Дивановић је завршио студији биологије на ДеПау Универзитету у САД-у. Докторирао је молекуларну и развојну биологију на Синсинати Универзитету у САД-у. Тренутно ради као професор и истраживач у Медицинском Центру Синсинати Дјечије Болнице. У свом истраживачком раду изучава везу између заразних и метаболичких болести.

„Сви вируси, па тако и корона вирус, временом се мијењају и то кроз процес спонтаних и константних мутација. Већина мутација нема ефекта на сам вирус. Међутим, што се вирус више шири, шансе да настану мутације које ће промијенити структуру и понашање вируса се повећавају. На овај начин су настале и нове варијанте корона вируса идентификоване у Великој Британији, Јужној Африци и Бразилу.

Доступни подаци показују да преносивост неких од нових варијанти короне вируса може бити већа од 50% у поређењу с оригиналним вирусом. Ово представља проблем јер убрзано ширење вируса доводи до повећаног броја обољелих, а самим тим и веће оптерећености здравствених система.

Ефектност тренутно доступних вакцина на инфекције нових варијанти корона вируса се још утврђују, уз бојазност да би појаве додатних мутација могле промијенити функцију вируса и утицати на ефикасност вакцина. Из тих разлога, поред мјера предострожности, вакцинисање је један од главних начина да зауставимо ширење и стварање нових мутација и варијанти корона вируса“, каже др. сци. Сенад Дивановић.

Видео можете погледати на ЈуТјуб каналу „60 секунди о корони“: