Због нефункционирања федералне Комисије за вриједносне папире, у Федерацији Босне и Херцеговине је блокирано више стотина милиона КМ. Због неодговорнсти политичара и недостатка политичке воље у овом ентитету највише испашта привреда. Шест мјесеци не постоји договор око именовања чланова комисије ове институције.

Именовање чланова комисије у складу са својом надлежности обавио је предсједник Федерације БиХ још прије двије године. Именовање морају потврдити оба дома Федералног парламента. Заступнички дом обавио је свој дио посла. Запело је, кажу, у Дому народа Федерације БиХ.

“На Дому народа је у више наврата та точка, била на дненвном реду, али су онда неки од клубова проблематизирали избор чланова комисије за вриједносне папире, што са аспекта струке, што са аспекта националне структуре”, каже члан Комисије за вриједносне папире ФБиХ Матеј Живковић.

Из Клуба Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ кажу како ће остати истрајни у свом ставу. Траже да се поништи натјечај за именовање Комисије за вриједносне папире, те да у саставу комисије буду заступљена сва три конститутивна народа.

“По мени је најбоље ријешити овај проблем тако што ће Влада Федерације расписати нови конкурс. С обзиром да они покушавају да попуне комисију за вриједносне папире јер је расписан у аугусту 2017 године. Клуб срба ће инсистирати и мислим да треба у томе истрајати да састав Комисије осликава састав грађана бих онако како је то прописано и у уставу и у закону о именовању Федерације”, истиче Игор Стојановић из Клуба Срба у Дому народа ПФБиХ.

Потпредсједавајући ДН ПФБиХ Аљоша Чампара каже како у представничком дому имају одлуку која је дошла у Дом народа на потврђивање, од стране предсједника и потпредсједника Федереације, те да је Клуб Срба је једногласно запријетио покретањем питања виталног националног интереса, уколико би та одлука прошла.

“Једноставно је чиста лаж да се не ради о Комисији која треба испоштовати националну структуру, јер не би се бирала од руководства Федерације, коју чине Хрват, Србин, Бошњак”, истиче Живковић.

И док се чека на договор на то тко ће чинити Комисију за вриједносне папире, најважнију институцију на финанцијском тржишту Федерације БиХ, привреда, посебице у раздобљу пандемије коронавируса, стављена је потпуно у други план. Из Удруге послодаваца Федерације БиХ од надлежних траже журно рјешење овог проблема, како би блокирана средства била оперативна.

“Све очи су упрте у привреду и у привредну активност. У овом тренутку имамо једно кључно рјешење, да једну од кључних финанцијских институција на тржишту капитала ставимо у пуну функцију грађанима, односно привредним друштвима и на тај начин ћемо ријешити, да ћемо у кратком периоду имати више од 100 милијуна марака активно у некој привредној активности на дијелу дионичарских друштава”, наглашава члан Управног одобра Удруге послодаваца ФБиХ Един Хаџиселимовић.

Економски проблем на крају се претворио у потпуно политички. Тренутачно пред комисијом за вриједносне папире стоји око 100 неријешених захтјева, чија је вриједност већа од 100 милијуна марака.