Ни данас нема званичних информација је ли све спремно за увоз вакцина “Спутњик В” у Федерацију Босне и Херцеговине. Из Завода за јавно здравство стиже потврда да су јуче са веледрогеријом “Медимпекc” из Сарајева потписали уговор за набавку вакцине. Ни ријечи о томе да ли су уговор потписали и Руси. У међувремену, ситуација се компликује, јер је “Крајинагруп”, која увози исту вакцину у Републику Српску, поднијела захтјев за њену регистрацију. Уколико то прође, нико осим њих више неће моћи да увози “Спутњик”.

Захтјев за регистрацију је поднесен и у оваквим хитним ситуацијама може бити ријешен у року од десет дана, поручују из Агенције за лијекове Босне и Херцеговине. Стицањем статуса носиоца дозволе за стављање у промет вакцина “Спутњик В”, опција интервентног увоза више неће бити могућа.

“Уколико Агенција да дозволу за стављање у промет вакцине Спутник В, то значи да Крајинагруп постаје носилац дозволе за стављање вакцине у промет. Од момента регистрације вакцине, Спутник В ће се увозити и прометовати редовним путем (а не интервентним као до сада). У случају регистрације вакцине, остали велепрометници могу узети учешче у процесу увоза једино уколико остваре сарадњу са Крајинагруп-ом.”

Кочи ли ово процес набавке вакцина у Федерацији Босне и Херцеговине? Још не, али је брза реакција надлежних неопходна. Вакцине се могу интервентно увести све до момента док Агенција за лијекове не одобри регистрацију, а тероетски је могуће и да одбије захтјев “Крајинагруп”-а. Из ове фирме без коментара.

“Крајинагроп” из Бањалуке једна је од шест потенцијалних увозника који су се пријавили за набавку “Спутњика В” за Федерацију БиХ. У првом кругу нису прошли, јер је само сарајевски “Медимпекс” доставио комплетну документацију. Још нема информације из Завода за јавно здравство о томе да ли је Руски инвестициони фонд потписао Уговор о набавци, што је предуслов за даље активности увоза. Из Управе за индиректно опорезивање појашњавају шта предстоји.

РАТКО КОВАЧЕВИЋ, Управа за индиректно опорезивање БиХ

“Уколико је ријеч о одређеном интервентном увозу, неопходно је да постоји рјешење од ресорног ентитетског Министарства здравља.”

У федералном Министарству здравства сазнајемо да захтјев за интервентни увоз још нису добили, те да министар, засад, нема шта да потпише. Интересантно, “Крајинагруп” захтјев за регистрацију поднијела је у сриједу, исти дан када је федерална Влада саопштила да су за посао набавке одабрали “Медимпекс”. План је био да се, три дана од отварања акредитива испоручи првих стотину хиљада доза вакцина, а да остале стигну у наредних неколико седмица.