Прије тачно седам дана у Тузли је ухићен државни заступник Енвер Биједић и менаџмент Рудника соли, а разлог су биле малверзације око великог уговора вриједног 5,5 милијуна марака, за истраживање бушотина у Руднику соли. Но, велико је питање шта ће сада бити са спорним уговором, и како ће се поставити Влада Тузланског кантона?

На Сједници Скупштине Тузланског кантона ни ријечи о Руднику соли, ухићењима државног заступника Енвера Биједића и менаџмента Рудника који је потписао уговор вриједан 5, 5 милијуна КМ за истраживање бушотина у овом стратешком руднику, са фирмом која има тек једног запосленог и нема ни људске ни материјалне капацитете за ова истраживања. Спорни уговор још није раскинут.

МЕВЛУДИН ХОЏИЋ, министар господарства Тузланског кантона

”Овај уговор, који је потписан у вези ових бушотина, је на неки начин компромитован. Ми подржавамо истражне органе и жељели бисмо да што прије дођу до резултата. Зато што је уговор компромитован, ми налазимо сада неко резервно рјешење како изаћи из тога.”

Пред Владом је сада именовање новог Надзорног одбора, а министар и даље није сигуран да ће Уговор бити поништен.

МЕВЛУДИН ХОЏИЋ, министар господарства Тузланског кантона

”То је мало компликовано и не може се реализовати уговор док не видимо шта је с њим. Увођење извођача је свакако 60 дана по уговору, има ту и неких уговорних нејасноћа, чини ми се око банкарске гаранције, јер извођач за сада није доставио банкарску гаранцију, а то је услов свих услова да се започне реализација уговора.”

Стога је и питање како је уопће без кључног документа Уговор и потписан. Из Социјалдемократа БиХ пред камеру не желе, али зато стално медијима шаљу непотписана приопћења у којИма оспоравају процес којег је покренуло Тужитељство ТК, сматрајући га политички монтираним. Тако је и данас Енвер Биједић, у државном парламенту реагирао.

ЕНВЕР БИЈЕДИЋ, заступник у Парламенту БиХ

“Зашто је до овога дошло? Приликом изласка из СДП-а ми смо основали Социјалдемократе и на задњим изборима направили смо спектакуларан резултат, трећи смо по снази у Тузланском кантону и располовили смо изборни резултат СДП-а с прошлих избора. Највећа смо конкуренција и противник и најизгледнији кандидат да на општим изборима поправимо тај резултат и будемо још бољи. Ко је у свему том учествовао? Треба да се зна да људи који воде кантоналну оргнизацију СДП-а и Град Тузлу имају јасан страх да ћемо направити тај резултат. При томе имају своје сараднике у Тужилаштву ТК.“

О ухићењима ни ријечи, али незванично сазнајемо да се о именовању директора Рудника соли већ говори те да би ова позиција требала припасти Нашој странци.

СЕЛИМ БЕШЛАГИЋ, заступник у Скупштини ТК

”Мјесто директора неће припасти Нашој странци него човјеку који је спреман да прихвати тај изазов и који мора одговарати за своје потезе, не Нашој странци, него Скупштини Тузланског кантона.”

Руднику соли у Тузли је неопходан добар менаџмент како би се овај стратешки рудник развијао и био извор сланице за бројна велика подузећа, а не дио политичког плијена.