Специјални представник за миграције и избјеглице при Вијећу Европе Драхослав Штефанек поновио је данас у Сарајеву да циљ његове посјете Босни Херцеговини није поновно отварање мигрантског центра Бира.

“Искористио бих ову прилику да кажем јавности да нисам дошао у БиХ да отворим центар Бира, то није циљ моје посјете. Сматрам да су отворене друге алтернативе у Унско-санском кантону”, казао је Штефанек након састанка с министром сигурности Босне и Херцеговине Селмом Цикотићем.

Састанак посвећен мигрантској ситуацији у БиХ, оцијенио је успјешним и конструктивним.

Министар Цикотић истакао је да је разговор са Штефанеком из више разлога рефлектирао међусобно разумијевање и усклађеност приступа у погледу илегалних миграција.

“Драхослав Штефанек добро познаје опште, стварне и политичке околности у БиХ, добро познаје и стање на далеко ширем подручју, почевши од Азијског и Сјеверноафричког континента, дуж читаве Балканске руте до западноевропеске руте које су заправо и крајњи циљ миграната”, казао је Цикотић.

Додао је да је на састанку исказан висок степен усклађености у односу на потребу да се контрола границе на истоку БиХ појача и поправи и ту очекује подршку Штефанека. Истакао је да Штефанек у потпуности дијели потребу равномјерног дистрибуирања свих прихватних мигрантских центара на подручју цијеле БиХ и једнаку укљученост свих нивоа власти у рјешавању овог проблема.

“Неће се дозволити да мигранти у ‘неком валу’ прођу до Европске уније, нити их можемо упаковати у пријевозна средства и одвести до земаља из којих долазе, већ се тражи један систематичан, свеобухватан приступ управљања њиховим боравком у смислу дистрибуције по мањим центрима”, истакао је Цикотић.

На питање новинара о потписаном Споразуму о реадмисији који је потписао са министром унутрашњих послова Пакистана, којим се омогућава поврат држављана ове земље који илегално бораве у БиХ, Цикотић је казао да се ради се о изузетно важном споразуму за БиХ, с обзиром да је посљедњих година БиХ постала интересантна рута за илегалне мигранате који желе стићи у земље западне Европе.

“Врло је тешко реализирати овај споразум с обзиром на то да је скоро немогуће идентифицирати мигранте у погледу поријекла”, нагласио је Цикотић.