Специјални представник генералног секретара Вијећа Европе за миграције и избјеглице Драхослав Штефанек приликом вишедневне посјете Унско-санском кантону (УСК) обишао је све привремене прихватне кампове у том дијелу БиХ, те с представницима локалне и кантоналне власти разговарао о тренутној ситуацији са мигрантима и избјеглицама.

План је био да се на терену увјеримо у животне, односно боравишне услове миграната и избјеглица. Разговарао сам и са представницима власти у кантону, како бих стекао комплетну слику о свим дешавањима и потребама локалног становништва. У наставку посјете Босни и Херцеговини планирам се састати и разговарати и са највишим државним политичким званичницима, као и представницима надлежних агенција и осталим актерима, да бих онда могао формирати ваљан, детаљан и конкретан извјештај о тренутној ситуацији – истакао је Штефанек.

Ми смо дошли овдје да имамо отворени дијалог и да разговарамо са свим нивоима власти. Свака медаља има двије стране. Ми заговрамо људска права. С друге стране имамо питање сигурности и то је разумљиво. Када су људска права у питању сви смо једнаки. Ми радимо на поштивању људских права свих, рекао је Штефанек.

Демантовао је поједине наводе како су циљ његове посјете заправо преговори за поновно отварање Миграционог центра “Бира” у средишту Бихаћа.

То одмах морам демантовати, немам никакве везе с тим, мене искључиво занима поштивање људских права. Истина је да сам кратко боравио пред недавно затвореним кампом, јер сам у оквиру ове посјете желио разговарати и са грађанима Бихаћа који тамо протестују дужи временски период. Хтио сам чути и мишљење и потребе локалног стоновништва, то је заиста све. Жао ми је што је то неко злоупотријебио – додао је специјални представник генералног секретара Вијећа Европе за миграције и избјеглице.

Све је потврдио и премијер Унско-санског кантона, који је нагласио да се разговарало о свему што се у претходном периоду дешавало, те одређеним смјерницама даљег понашања и дјеловања у оквиру миграцијског процеса.

О затвореном центру ‘Бира’ није било апсолутно ни ријечи, наш став је ту врло добро познат од 30. септембра прошле године. Господина Штефанека смо детаљно информисали о комплетном стању, те разговарали о неопходности координираног и квалитетнијег управљања овим процесом. Прије свега, од заузимања јасног става о броју миграната, доношење стратегије, заштити источне границе, јачање институција, контрола новца, закон о азилу и странцима, координација полицијских агенција и контрола новчаних средстава.Наравно, надамо се да ћемо у свему имати и максималну подршку Вијећа Европе – казао је кантонални премијер Ружнић.

Специјални представник генералног секретара Вијећа Европе за миграције и избјеглице Драхослав Штефанек радну посјету Босни и Херцеговини наставља у главном граду БиХ.