Удружење родитеља “Наша дјеца” из Мостара покренуло је онлajн петицију да настава на јесен почне у школским клупама. До сада су прикупили око тисућу и пол потписа незадовољних родитеља.

Вратити дјецу у школе на јесен у Херцеговачко-неретванској жупанији циљ је петиције коју је покренула Удруга “Наша дјеца”. На наставу на даљину, кажу, пристају само у случају опће карантене.

Траже од ресорног министарства да за сву дјецу за праћење онлajн наставе осигура и приступ интернету, лаптопе и таблете.

АНТОНИ ШАИН, Удружење родитеља “Наша дјеца” Мостар

“Уколико искључиво дође до опће карантене тада пристајемо на онлajн наставу, с тим да министарство треба имати план Б… Из досадашњег искуства ми њима не вјерујемо, да је то истина они би досада расписали натјечаје за подјелу лаптопа и таблета.”

Петиција је упућена Влади ХНЖ-а, ресорном министарству просвјете, Кризном стожеру. Из Министарства просвјете су претходно најавили како разматрају све опције и моделе одржавања наставе. Кризни стожер разматра могућности како ученике вратити у школе.

ПЕРО ПАВЛОВИЋ, гласноговорник Владе ХНЖ

“Стожер је задужио ЗЈЗ ХНЖ да припреме и ресорном министратву доставе увјете под којима би се могла изводити настава у рујну мјесецу у учионицама.”

Уз родитеље и просвјетари сматрају да се дјеца требају вратити у школе. Школа уз образовну, истичу, има и одгојну улогу, за развој дјеце важно је и дружење с вршњацима. Ипак, коначну ријеч има здравствена струка.

СЛАВКО ЛАУШ, предсједник Синдиката учитеља ХНЖ

“Било би добро да настава у школским клупама крене за разредну наставу, настава у учионици за њих је непоходна.”

АНТОНИ ШАИН, Удружење родитеља “Наша дјеца” Мостар

“Свјесни смо да у овом тренутку, када се повећава број заражених, још увијек раде вртићи, а говори се да неће радити школа.”

Петицију је до сада подржало око 1.500 незадовољних родитеља, који желе да дјеца крену у школу у рујну. Како ће ученици на јесен започети школску годину требало би бити познато за 15-ак дана, односно по завршетку годишњих одмора.