СНСД је Тужилаштву Босне и Херцеговине данас упутио кривичну пријаву против чланова Централне изборне комисије (ЦИК) и судија које сматра одговорним за поништавање резултата избора у Сребреници и Добоју.

Савјетник за правна питања предсједника ове странке Марко Шукало истакао је да се овом пријавом ”штите интереси Републике Српске и стварају претпоставке да правду потраже и пред међународним судовима”.

Шукало је рекао да СНСД поштује процедуру, те да заштиту права тражи на свим правосудним инстанцама Босне и Херцеговине, иако у њих нема повјерења, те да су за овим потезом посегнули након што им је Суд БиХ одбацио жалбу на одлуку ЦИК-а.

”СНСД је данас послао кривичну пријаву против шест чланова ЦИК-а БиХ и троје судија Апелационог суда БиХ. Кривична пријава се односи на кривична дјела несавјестан рад у служби, кршење закона од стране судија а у вези са кривичним дјелом изборне преваре”, навео је Шукало за РТРС.

Шукало најављује да СНСД припрема и апелацију Уставном суду Босне и Херцеговине као посљедњој инстанци. Не буду ли задовољни, обратиће се, каже, и Европском суду за људска права.